Banke pozvane na normalizaciju monetarne politike

 Oscilacije na globalnim financijskim tržištima ne bi trebale odvratiti središnje banke vodećih gospodarstava svijeta od podizanja ključnih kamatnih stopa niti od ukidanja poticajnih mjera, poručila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).
Sasvim je uobičajeno da nakon dugog razdoblja dolazi do pojačanih tržišnih oscilacija, konstatiraju u BIS-u, dodajući kako “osjetljivu zadaću” normalizacije monetarne politike dodatno usložnjavaju bojazni od trgovinskog rata.

Podizanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, čiji se primjer spremaju slijediti i druge zemlje, trebalo bi se nastaviti, drže u BIS-u.

“Kretanje u smjeru (normalizacije politike) zahtijevat će puno vještine, mudrosti i – istina – malo sreće”, izjavio je u nedjelju čelnik bančina odjela za monetarnu i ekonomsku politiku Claudio Borio.

“Kreatori monetarne politike ne moraju se pritom bojati oscilacija samih po sebi. U procesu normalizacije one im donekle mogu biti i od pomoći”, dodao je.

U BIS-u su nedavnu korekciju na globalnim tržištima dionica pripisali snažnom rastu američkog gospodarstva i rastu plaća, koji su potpirili strah da će američka središnja banka ubrzati tempo podizanja ključnih kamatnih stopa.

Korekcija je također pokazala razinu rizika koju su ulagači i trgovci preuzeli prije rasprodaja. “Moguć je i novi cikalus ocilacija na tržištu. Financijska tržišta i globalno gospodarstvo kreću se po nepoznatom terenu”, naglasio je Borio, aludirajući pritom na ukidanje višegodišnjih poticajnih mjera i niskih kamatnih stopa.

Tržišna previranja ipak nisu bitno utjecala na širu ekonomsku i financijsku sliku, poručuju iz Banke za međunarodna poravnanja. “Financijski su uvjeti i dalje neuobičajeno poticajni”, konstatiraju u banci. “Na tržištima kredita gotovo da i nije bilo nikakvih promjena: razlike u prinosima na američke obveznice i na druge dužničke papire manje kvalitete i dalje se smanjuju i sada su na najnižim razinama u više desetljeća”, primjećuju u BIS-u.

You may also like

0 comments