Banke na udaru hakera

Zagreb – Stotine milijuna dolara ukradeno je iz 100 banaka iz 30 zemalja. Ukupna vrijednost iznosa se još ne zna. Na sve to, banke bi mogle izgubiti još stotine milijuna dolara u povezanim troškovima.

U izvještaju kompanije za sigurnost na internetu “Kaspersky” se navodi da su napadi počeli 2013. godine i da još traju. Izvještaj je bacio novo svjetlo na bankarski sustav i tko zapravo stoji iza ovih napada. Hakeri su najčešće napadali banke u Rusiji, ali i financijske institucije u SAD-u, Njemačkoj, Kini i Ukrajini. Direktor tvrtke Kaspersky Christopher Doggett istaknuo je kako su istraživači hakirali kompjutere hakera kako bi došli do informacija. “Sav cyberkriminal koji smo vidjeli dosad je bio na drugoj razini”, rekao je Doggett.

Hakeri su otvarali račune na različitim mjestima i transferirali novac naokolo. U Kaspersky izvještaju se ističe kako su u nekim slučajevima koristili SWIFT mrežu kako bi brzo prebacivali novac s jednog mjesta na drugi. Ističu i kako su hakeri bili izuzetno informirani o propisima koji reguliraju prevare. Na primjer, limitirali su krađu u svakoj banci na 10 milijuna dolara kako bi izbjegli pokretanje potpune bankarske analize.

Istraživači su hakere locirali u Rusiji, Kini i na nekoliko područja u Istočnoj Europi. U istraživanju su opisani kao kriminalci te je naglašeno kako su najviše isključivo rusko govorno područje. Ipak, jedna nizozemska tvrtka povezala je ove napade sa sličnim napadima koje je zabilježila nizozemska IT tvrtka. No istraživači iz Kasperskog tvrde kako je prerano povezivati ove dvije grupe.

You may also like