Banke ipak financiraju istraživanje Arktika

WSJ

Neke od najvećih svjetskih banaka, kao što su Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings i BNP Paribas, obvezale su se posljednjih godina da će prekinuti izravno financiranje istraživanja ugljikovodika na Arktiku. Ideja je bila uskratiti novac za vađenje fosilnih goriva u netaknutom prirodnom okruženju.

Očekivano, izbila je svađa među ulagačima, ekolozima i bankama oko tih obećanja. Neki ulagači i ekolozi kažu da ugovori koje banke skladapju sadrže rupe, a novac je nastavio stizati od velikih banaka do tvrtki aktivnih u područjima Norveške, Rusije, Kanade i Aljaske bogate naftom i plinom.

Pod pritiskom, dvije banke, BNP i HSBC, sada objavljuju da preispituju svoja obećanja kako bi ih ojačale. Do polemike oko financiranja arktičkog vađenja nafte i plina dolazi dok se svjetski lideri i vrhunski financijeri pripremaju za okupljanje u Glasgowu u Škotskoj na klimatskoj konferenciji UN-a o smanjenju emisije CO2.

Ključna tema konferencije bit će ono što obećavaju vlade i tvrtke – i koliko će imati smisla u smislu posljedica u stvarnom svijetu. Mark Carney, bivši čelnik Banke Engleske i posebni izaslanik UN-a za klimatske akcije i financije, potaknuo je banke da se prihvate širih obveza “neto nula” koje imaju za cilj umanjiti pozajmljivanje ugljika do 2050. godine. No, mnogi ekolozi i investitori, kažu da ova obećanja ne podrazumijevaju potrebne radnje, objavio je Wall Street Journal, a prenosi ENergetika-net.

You may also like

0 comments