Na europskim burzama su u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, dok je cijena Airbusa pala više od 1 posto.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nastavljajući uspon od prošloga tjedna. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,7 posto.

Najviše su jutros, u prosjeku 1 posto, porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, koji je prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog nedovoljno dobrih rezultata ′stres′ testova.

Dionica Barclaysa najveća je dobitnica u tom sektoru, s rastom cijene za 2,8 posto, jer su analitičari Exane BNP Paribasa povećali preporuku za tu dionicu.

S druge strane, znatnije je pala, 1,7 posto, cijena dionice Airbusa, nakon što je britanski ured za prijevare pokrenuo istragu zbog sumnje u korupciju u tom proizvođaču zrakoplova.

Podršku tržištima, pak, pruža rast cijena nafte, što se zahvaljuje špekulacijama o mogućem ponovnom pokušaju dogovora najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,5 posto, na 42,03 dolara. Na londonskom je, pak, tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 44,47 dolara.

I na azijskim burzama su cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 16.650 bodova, nadoknadivši sav prošlotjedni gubitak. To se ponajviše zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru zbog čega japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima.

Related Posts