Home Geopolitika Bangladeš pogubio islamističkog čelnika zbog genocida

Bangladeš pogubio islamističkog čelnika zbog genocida

by Agencije

Bangladeš je u utorak pogubio šefa glavne islamističke stranke Motiura Rahmana Nizamija, osuđenog na smrt zbog genocida i drugih zločina počinjenih tijekom rata 1971. za neovisnost od Pakistana, dan nakon što mu je odbijen posljednji priziv, objavio je ministar pravosuđa.

Motiur Rahman Nizami (73), bivši zastupnik i ministar, čelnik Jamaat-e-Islami je obješen oko ponoći u jednom zatvoru Dacce nakon što je vrhovni sud odbacio njegovu žalbu na smrtnu kaznu koju je izrekao specijalni sud zbog genocida, silovanja i organiziranja ubijanja intelektualaca tijekom rata, izjavio je ministar pravosuđa Anisul Huq.

To pogubljenje izaziva strahovanja od novog vala nasilja u zemlji sa sunitskom muslimanskom većinom gdje islamisti ubijaju blogere, intelektualce i predstavnike manjina. Sud za ratne zločine kojeg je uspostavio premijer Sheikh Hasina 2010. potaknuo je nasilje i izazvao kritike oporbenih političara uključujući i čelnike Jamaata-e-Islama. Od 2013. su pogubljena tri čelnika Jamaata i jedna dužnosnica glavne oporbene stranke, Nacionalističke stranke Bangaldeša. Ta pogubljenja su pokrenula sukobe 2013. s policijom u kojima je poginulo 500 osoba.

Oko 3 milijuna ljudi ubijeno je, kaže vlada, a tisuće žena su silovane tijekom rata 1971. u kojemu su se neke stranke uključujući Jamaat-e-Islami protivili odvajanju od onoga što se tada zvalo Zapadni Pakistan.

Related Posts