Bandov: Potpuno su nerazumljive provokacije iz Srbije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jasno je prošli tjedan tijekom svog govora u Europskom parlamentu rekao da neće biti skorog proširenja EU na zapadni Balkan. Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker mu je odgovorio da bez europske perspektive zapadnom Balkanu prijete sukobi iz devedesetih.
Upitan da u tom kontekstu prokomentira provokacije koje su iz Srbije stigle u proteklih nekoliko dana, prvo od osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja pa onda i od srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, profesor doktor Goran Bandov za emisiju Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je kako je Hrvatskoj potpuno nerazumljivo zašto se Srbija upušta u ovakve provokacije u ovom trenutku. Te izjave, kaže, ne doprinose miru, suradnji i stabilnosti.

One ne doprinose europskoj profilaciji Srbije, dodaje. Vjeruje međutim da sam predsjednik Aleksandar Vučić promišlja o tome te da će doći do određene promjene retorike. “Ako ne dođe do promjene retorike, bojim se zapravo da će ovaj put koji Srbija javno priželjkuje biti značajno otežan. Kao što vidimo, u samoj Europi postoje različita promišljanja što treba učiniti sa zemljama zapadnog Balkana, zemljama jugoistočne Europe, kako ih treba ugraditi u EU ili ograditi Europskom unijom”, rekao je.

Što se tiče srbijanskog ministra obrane ministra Vulina i njegovih provokacija, za njega kaže da je nije osoba od pretjeranog političkog kredibiliteta u Srbiji. “O njemu i njegovom položaju u vladi odlučuje s jedne strane premijerka, a s druge strane odlučuje i ona silna potpora koju u konačnici dobiva predsjednik Vučić. Predsjednik Vučić će sigurno zauzeti mudriji stav nego što to trenutno vidimo u slučaju samoga ministra Vulina. Moramo znati da je jedno provokacija nekog građanina, a jedno je provokacija koja dolazi s ministarske razine. One nemaju jednaku poruku”, rekao je Bandov, zaključivši kako je i izostanak reakcije, u ovom slučaju osude ili izostanka osude nečijih provokacija od strane državnog vrha, također reakcija.

Poruka francuskog predsjednika Macrona da skorog proširenja Europske unije neće biti, ne znači da je nada za Srbiju izgubljena, kaže doktorica znanosti Senada Šelo Šabić.

“Mislim da je potpuno jasna poruka da Europska unija želi proširenje, želi uključiti sve ove zemlje, ali predsjednika Macrona morate shvatiti kao jednog velikog eurofila, jednog velikog zagovornika jake, napredne, dinamične Europske unije, koja u ovom trenutku ima niz unutrašnjih problema. Njihov fokus je na reformama unutar EU, pitanje eurozone, migracija, Brexita, ponašanja liberalnih i neliberalnih režima u EU… Po meni je sasvim logično da je potrebno reformirati EU unutar sebe, da bi mogla na zdrav način primiti nove članice. Ali to ne znači da proces reformi u zemljama koje žele jednog dana postati članice EU treba stati”, kaže Šelo Šabić za HRT.

You may also like

0 comments