Bandov: Ne uviđamo dovoljno dolazak Kine na scenu

Ide li svjetsko odmjeravanje odnosa moći prema zaoštravanju ili smirivanju, nakon recipročnoga protjerivanja zapadnih diplomata iz Rusije kao odgovora na izgon ruskih dužnosnika iz SAD-a, velikog dijela Europske unije, Kanade i Australije?
Raste li u toj globalnoj igri moći uloga Kine, u svjetlu iznenadnog posjeta Pekingu sjevernokorejskoga vođe Kim Jong Una-a, te najave kineskih carina na američke proizvode u eventualnom trgovinskom ratu s SAD-om i Europom? O tome je  “U mreži Prvog” govorio prof.dr.sc. Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Upravo dok razgovaramo o odnosima SAD-a, EU-a i Rusije, moguće je da gubimo jednu novu perspektivu, a to je dolazak Kine, kazao je Goran Bandov. Što se tiče odnosa SAD-a, Rusije i EU-a – oni dobivaju jednu novu dimenziju. Imamo situaciju da nismo u potpunosti sigurni što se dogodilo u Velikoj Britaniji, a imamo i situaciju cijelog niza država koje su se solidarizirale sa stajalištem Velike Britanije. Mi i dalje ne znamo što se događa, dodao je.

Istodobno imamo i reakciju koja je u diplomatskom žargonu jedna od prvih mogućih sankcija. Neke države su pristupile vrlo oštro, a cijeli niz, uključujući i Hrvatsku, na simboličnoj razini. Reakcija Rusije prema nekima je bila oštrija, a prema nekima značajno blaža, izjavio je Bandov.

You may also like

0 comments