Home Hrvatska Bandić pozdravio kandidaturu Sandre Švaljek

Bandić pozdravio kandidaturu Sandre Švaljek

by admin

Bivša ravnateljica Ekonomskog instituta, zamjenica gradonačelnika Zagreba i savjetnica za gospodarstvo bivše premijerke Jadranke Kosor, Sandra Švaljek ispred Državnog je arhiva objavila da ulazi u utrku za gradonačelnicu Zagreba.

Kazala je da će joj zamjenik biti Vladimir Ferdelji. Na predstavljanju je bila i Martina Dalić, ali nije htjela komentirati je li ondje privatno. Švaljek je najavila da će tek kasnije predstaviti program.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je “dobrodošlom” nazvao kandidaturu svoje bivše zamjenice Sandre Švaljek za zagrebačku gradonačelnicu.

“Ta kandidatura je dobro došla, što više kandidata, to bolje”, rekao je Bandić novinarima na proslavi 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Švaljek, koja je najavila da će biti kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba na lokalnim izborima 2017., prije tri godine izabrana je za prvu Bandićevu zamjenicu. Kraće je vrijeme obnašala i dužnost gradonačelnice, nakon što je Bandić, koncem 2014., završio u pritvoru. Ostavku je dala nakon što je gradonačelnik punomoć za vođenje Grada dao drugoj zamjenici, Vesni Kusin.

Sandra Švaljek (Krapina, 23. veljače 1970.) hrvatska je ekonomistica, političarka i nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.  Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Profesionalnu karijeru gradila je na Ekonomskom institutu u Zagrebu gdje je viša znanstvena suradnica, a tijekom osam godina obnašala je dužnost ravnateljice Instituta. Posebna područja interesa su joj fiskalna i porezna politika te ekonomski učinci starenja. Od 2000. do 2013. članica je Savjeta Hrvatske narodne banke. Bila je savjetnica za gospodarstvo predsjednice Vlade Jadranke Kosor od 2010. do 2011. Autorica je i suautorica brojnih znanstvenih radova.

Govori aktivno engleski, njemački i francuski jezik, a služi se i talijanskim.

Sandra Švaljek je na neposrednim izborima 2. lipnja 2013. izabrana za prvu zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba i tu je dužnost vršila do 20. studenoga 2014. i ponovno od 10. ožujka do 27. ožujka 2015.

Rješenjima Županijskog suda u Zagrebu u vezi zabrane i ukidanja zabrane obavljanja profesionalne dužnosti gradonačelniku Milanu Bandiću, od 21. studenoga 2014. do 9. ožujka 2015. bila je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba.

Nazočila je Sljemenskoj utrci FIS Svjetskog kupa Snježnoj kraljici, gdje je pobjedničku krunu predala Mikaeli Shiffrin. Sandra Švaljek je za vrijeme mandata obnašateljice dužnosti gradonačelnika predložila gradski proračun za 2015., provela prvi javni natječaj za Upravu Zagrebačkog holdinga te prihvatila nekoliko izmjena gradskih odluka.  Nakon što je gradonačelnik Bandić dao punomoć drugoj zamjenici Vesni Kusin, 27. ožujka 2015. dala je ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika. Poslije ostavke vratila se na Ekonomski institut i aktivirala mandat zastupnice u Gradskoj skupštini.

Related Posts