Banac: Teta Andrea za Zarez je uvijek imala neku dobru, iako su nemarni

Povodom današnje objave rezultata dodjele sredstava za časopise iz Ministarstva kulture, prema kojem niti jednu kunu nije dobio časopis Zarez, za komentar smo upitali uglednog povjesničara i kolumnista Jutarnjeg lista profesora dr. sc. Ivu Banca.

„Što se Zareza tiče mogu reći da taj list ne čitam već deset godina, a inače čitam i gledam sve, jer to je jedno štivo koje ne može zanimati nikoga tko se ne bavi visokom komparatističkom teorijom. Što se tiče manjinskog talijanskog lista, ministar Hasanbegović je upozorio kako je to bio neki poseban dogovor s Furiom Radinom, čemu je on uvijek bio sklon zato što je svoj etnobiznis započeo sa talijanskom manjinom. Neka se time bavi netko drugi, a ne ministarstvo kulture“, rekao je Banac.

O kriterijima za dodjelu sredstava

„Ja sam protiv svih subvencija, ako nešto vrijedi naći će put do tržišta. Sigurno ima malo rubnih stvari koje trebamo pomoći, recimo nešto što je vezano uz nacionalnu kulturu, ali to ne bi trebalo ići iz proračuna nego iz proračuna ustanove koja je već na proračunu. Uvijek tu ostaje neka sumnja inače. Treba osvijestiti građane da postoje neka ograničenja, a ovakva se pitanja rješavaju imenovanim tijelom, koje mora biti neprijeporno neovisno. Recimo to bi tijelo trebalo biti imenovano na sredini mandata, ali to je teško, jer mala smo zemlja“, kaže Banac.

Dodao je kako ne vidi puno problema u onome što je ministar napravio iz dva razloga. Prvo, zato što je potez determiniran proračunom za ovu godinu. I drugo, ministar je upozorio kako Zarez nije dobio novac jer dvije godine nije podastro financijsko izviješće.

“To pokazuje potpuni nemar zato što je to bio privilegiran list. Teta Andrea za njih je uvijek imala neku dobru“, zaključio je Banac.

You may also like