Banac: Orešković je ovdje kako bi dokinuo kaos i stvorio modernu državu

Ne posustaju reakcije na izbor novoga nestranačkog mandatara iz korporativnog sektora, Tihomira Tima Oreškovića. Za komentar smo zamolili dr. Ivu Banca, profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kolumnista Jutarnjeg lista.

“Smatram kako je sve dobro završilo, ovakav nam kadar treba kako bi ovaj kaos od administracije uredili, nadam se kako će on to doista i učiniti. Nadalje, njegova je velika prednost u tome što može lagano otići ukoliko bude pod pritiscima, neovisan je, čovjek ide iz apsolutnih uvjeta u nešto prilično riskantno. To ne radi olako, preuzima dosta riskantan posao. Mislim da su nam takvi ljudi potrebni za razliku od činovnika koji uđu u jedno ministarstvo, a onda jednostavno, poput ovih koji su djelovali četiri godine, udvostruče javnu administraciju, ne naprave ništa, stvaraju kaos. Ovo je čovjek koji je ovdje kako bi taj kaos dokinuo i stvorio modernu državu koja će biti financijski samostalna i koja će biti, poput njega samoga, ovisna o svojim mogućnostima“, rekao je Banac.

Na pitanje što misli o prigovorima na mandatara koji su se pojavili nakon imenovanja.

“Prigovori i gomila budalaština koji se čitaju danas uglavnom su žalopojke zato što su gospoda izgubili vlast. Naravno, bilo bi bolje da je izabran u Sabor na nekoj od lista. No, što bi bilo tada drukčije osim što bi ga se tada etiketiralo. U nedostatku etiketa, stvorili su ovu o nelegitimitetu“, objašnjava Banac.

Što će se događati na konstituirajućoj sjednici Sabora?

“Sigurno je kako će Milanović okrenuti nebo i zemlju kako bi osporio većinu u parlamentu koju su postigli Karamarko i Petrov. Nije jasno kako će to raditi i kroz koje će službe njegova stvarna hobotnica djelovati“, zaključio je Banac.

You may also like

0 comments