Banac: Obavještajne podatke, u ovoj zemlji, objavljuje list duboke države

Povodom današnjeg sastanka Mosta s predstavnicima velikih koalicija, drugog kruga konzultacija kod Predsjednice te žurbe pojedinih aktera za konstituiranjem Sabora kako bi počele teći privilegije, za komentare smo zamolili uglednog povjesničara s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i kolumnista Jutarnjeg lista, Ivu Banca.

“Krenimo mi od kraja, Milanović je, očito je, razvio tezu kako je samo Sabor taj koji sam sebe ože raspustiti. To je dvojbeno. Imali su priliku konstituirati Sabor za vrijeme prve sjednice, ali iz nekog razloga oni su odlučili da im konstituiranje ne odgovara, ne mogu dokučiti zašto je tome tako“, rekao je Banac.

Kakav je dojam današnjega sastanka u Esplanadi?

“Što se tiče trilateralnog sastanka, moram reći kako je velika želja Mosta da nekako spari HDZ i SDP, naravno kao neka “svodilja“, imala nekog uspjeha, ali on nije dugoročan zato što je posve jasno kako druge dvije strane sjede tamo kako ne bi izgubili priliku pridobiti cijeli ili dio Mosta. Tako da smo ponovno na početku priče. HDZ i SDP se neće sami dogovoriti o nekoj velikoj koaliciji, ja mislim da to ne bi bilo niti dobro, država bez parlamentarne oporbe ne bi bila dobra, tim više što bi se Most tome priklonio. Osim ukoliko se Most ne prikloni jednoj od dvije strane, no onda je ovo gubljenje vremena, neka se priklone. Ali oni to ne mogu zato što su otišli kod javnog bilježnika i sada im treba neki razlog da se kao odrasli ljudi pojedinci iz Mosta opredijele“, objasnio je Banac.

Što se tiče konzultacija?

“Nismo vidjeli ništa novo i ništa neobično, premda moram reći da nije baš sasvim sigurna teza kako Predsjednica mora dati mandat onome tko ima većinu saborskih zastupnika. Ustav kaže kako se mora pokazati da se ima većina, ali ne kaže kako. Ja mislim da je vrijeme da to prekinemo na taj način da doista imenujemo mandatara, a to može biti samo onaj tko je osvojio relativnu pobjedu na proteklim izborima, to je provjerljivo. Zašto oklijevati? Zato što je cijela falanga odlučila da bi to bilo protuustavno? Favoritizam? Ne mislim da bi to tako bilo. Nemamo što čekati“, kaže Banac.

Pitali smo profesora Banca i o curenju dokumenata iz obavještajne službe o jednom izabranom zastupniku te traženju Predsjednice neka se provede istraga o tome.

“To je trebalo napraviti u subotu kad se to objavilo, jer tu nešto nije u redu. Vi ste primijetili kako je Milanović, nakon konzultacija, rekao kako je taj dokument neklasificiran. To ne znači ništa zato što je on možda deklasificiran u četvrtak navečer ili u petak ujutro. On je inzistirao kao neklasificiran. To je neozbiljnija stvar koja se u ovoj zemlji dogodila u dugo vremena. Važno je i ovo što je Karamarko rekao, kako je Raškovićev braniteljski status potpisao Šime Lučin. Prema tome, što oni sada žele? Reći kako HDZ Raškovića drži kao roba, kako tvrdi Savo Štrbac. Ali ako je on već imao status branitelja, u čemu je krimen“, upitao se Banac.

Dodao je da je sve ovo bijes zato što je Rašković pokazao kako postoje dugogodišnje pukotine unutar SDSS-a te objasnio kako je:

“to objavio tjednik Telegram. To je list duboke države, on je Pravda ove Milanovićeve vlade, apsolutno, po ljudima koji tamo pišu, po tome kako pišu i po kontinuitetu svega onoga što su oni radili kada su djelovali unutar EPH“, zaključio je Banac.