Home Hrvatska Banac: Milanovićeve savjetnike izložili da bi prikrili HAVC

Banac: Milanovićeve savjetnike izložili da bi prikrili HAVC

by Energypress.net

Državna revizija u petak je podnijela negativan izvještaj o radu HAVC-a, a u subotu je objavljen izvještaj te institucije o sumnjivim isplatama dnevnica Milanovićevog ureda iz 2015. godine. Ivu Banca, političkog analitičara, upitali smo za njegovo viđenje rada Državne revizije.

Kako tvrdi Banac, činjenica da su mediji u subotu iznijeli podatke o nalazu Državne revizije o isplaćenim dnevnicama iz ureda bivšeg premijera 2015. objavljenog još u rujnu 2016. ostavlja otvoreno pitanje zašto nitko nije o tome prije izvijestio javnost. “To je pokušaj da se s dnevnog reda skine nešto mnogo važnije i to nalaz Državne revizije o HAVC-u, kao i da se taj izvještaj potisne s naslovnih stranica, jer je tu riječ o mnogo većoj stvari od slučaja isplaćenih dnevnica. Imamo na djelu jednu medijsku manipulaciju na koju su mnogi mediji pali. Pojedinosti u izvješću o HAVC-u treba pročešljati od početka do kraja”, ustvrdio je Ivo Banac.

Podsjetimo, Upravni odbor HAVC-a danas je jednoglasno prihvatio Hribarovu ostavku. Prije toga, Državni ured za reviziju dao je nepovoljno mišljenje o radu Hrvatskog audiovizualnog centra u 2015. godinu, a na svojim internetskim stranicama objavio je cjelovito izvješće o obavljenoj reviziji u HAVC-u, kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje. Hribar je u subotu rekao kako je iznenađen negativnim mišljenjem Državnog ureda za reviziju.

Državnoj reviziji pokazali su, kaže, sve prijašnje revizije, od internih, onih Ministarstva do nezavisnih te ustvrdio da ni jedan od tih nalaza “ove, navodne nepravilnosti nisu smatrali pogreškom ili grijehom”. Hribar smatra kako revizija ne uviđa glavni temelj čitavog sustava političke neovisnosti HAVC-a, “a to je da o programu odlučuje Hrvatsko audiovizualno vijeće, temeljem kojih odluka onda ravnatelj potpisuje ugovor s korisnikom”. “Revizija je, na način koji je prilično originalan, vidjela da bi ustvari ministar kulture trebao potpisati sve odluke vezane uz proizvodnju hrvatskog filma”, ustvrdio je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila je kako će u slučaju HAVC-a, kao i u svakom drugom slučaju, postupiti u skladu sa zakonom te “vrlo pažljivo proučiti sve nalaze i poduzeti sve korake koji se od nje očekuju”.

U subotu je objavljen i izvještaj Državnog ureda za reviziju koji donosi otkriće sumnjivih isplata iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – za inozemne dnevnice, u ukupnom iznosu od 307.785 kuna. Tada je predstojnik Ureda premijera bio Tomislav Saucha i prema analizi Revizije, njegovo je ime potpisano na zahtjevima za isplatu dnevnica. Saucha je za HTV u subotu kazao da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. Smatra da je riječ o “gruboj grešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu” te je najavio da će sve prijaviti Državnome odvjetništvu (DORH).

Banca su sa portala Direktno.hr upitali i za osvrt na intervju Ive Josipovića objavljenog u beogradskoj “Politici”. “Spominjući tezu da HDZ ‘na oba oka žmiri na ustašofiliju, koja je sve izraženija’ Josipović kupuje glasove u Srbiji. Mislim da u tome neće imati uspjeha”, zaključuje Banac.

Related Posts