Banac: Mediji koji se bune protiv Hasanbegovića su protuzapadni i protuliberalni

Današnji dan je obilježili su prosvjedi protiv odluka ministra Hasanbegovića, ali i sukob generala Glasnovića i Karoline Leaković u Studiju 4 oko lustracije, ali i opravdanosti kazne Z1 televiziji zbog istupa tv voditelja Marka Juriča. Za komentar smo zamolili političkog analitičara, kolumnista Jutarnjeg lista i profesora povijesti na dva sveučilišta prof. dr. sc. Ivu Banca.

„Moram reći da sam šokiran dnevnikom na HRT-u i Novoj TV. Ovo je bio jedna bezrazložan linč protiv jedne opravdane i argumentirane odluke ministra Hasanbegovića. Tu nije riječ o lijevo liberalnim medijima. Tu nema ništa lijevo niti liberalno, to su antidemokratski mediji koji jednostavno provode jednu vrstu protuzapadne i protuliberalne politike koju jedna normalna država ne može sponzorirati. Koja je to luda država koja će sponzorirati subverziju? Nisam protiv toga da gospoda objavljuju što god hoće, mislim da je to sjajno iako to spada u kana, ali to nitko normalan ne bi trebao plaćati, pogotovo ne hrvatski porezni obveznici. A ako se u hrvatskoj ne može naći donator, evo Putin je spreman takve ideje platiti zadnjom rubljom“, rekao je Banac.

Lustracija

„Što se lustracije tiče, mislim da ne može biti da u jednoj demokratskoj zemlji postoje kadrovi koji su na istim mjestima na kojima su bili u totalitarnom sustavu. Mislim da je to minimum lustracije, pored onoga što nazivamo čišćenjem pamćenja, koje je trebalo davno obaviti. Ali, ne može biti da imate suce, ili ako hoćete da se dogodi da imamo ravnatelja HRT koji je bio ne istom mjestu kao i u bivšem sustavu. Ako se to njima ne sviđa, to jednostavno znači da oni ne razlikuju demokraciju i jednopartijski sustav. Nije to nikakav linč, mi samo uzimamo mjesta koja nisu zaslužena nego su izdana u jednopartijskom sustavu koji je utemeljen na potpuno drugačijim načelima“, objašnjava Banac.

Pitanje Marka Juriča i Z1 televizije?

„Ono što je Jurič napravio za svaku osudu, to se jednostavno ne radi. No, ja samo protiv cenzure. Kao što sam protiv cenzure ovih do nedavno od javnosti plaćenih medija, tako sam protiv toga da se cenzurira Juričev program. Gledao sam gospođu Rakić jučer kada je izjavila da je odlučila temeljem zakona. No, tko je ona da taj zakon tumači? Nisam znao da je ona licencirana kao pravnik ili sudac. Ako je nešto napravljeno suprotno zakon, neka to sud odluči“, zaključio je Banac.

You may also like

0 comments