Banac: Logika je jednog socijalista brisati Bleiburg iz pamćenja nacije

Povodom izjava predsjednika SDP-a i vođe oporbe Zorana Milanovića glede odlaska u Bleiburg onih koji oplakuju za Luburićem i Pavelićem, za komentar smo zamolili uglednog povjesničara i kolumnista Jutarnjeg lista prof. dr. Ivu Banca.

„Ne mogu vjerovati da je jedan čovjek koji je predsjednik parlamentarne stranke, i to ne neke neznatne, mogao nešto takvo izjaviti. On je odlučio da oni koji vole Luburića i Pavelića idu u Bleiburg, a oni koji vole Milanovića idu u Tezno. Kakva je to logika? No, ovdje imamo čovjeka koji će nama govoriti što i gdje treba raditi. To je zbilja logika jednog socijaliste“, rekao je Banac i dodao:

„Ono što on zaboravlja je da do 1990. godine nitko iz ove zemlje nije mogao ići na Bleiburg, jer to je bilo mjesto gdje su se ljudi iz prisilne dijaspore, koji su izgubili svoje najmilije i svoje suborce, dolazili pokloniti nevinoj žrtvi i iskazati pijetet. On to ne može izbrisati iz narodnog pamćenja. Bilo bi mu bolje da se bavi nečim drugim, neka prestane opstruirati stvari koje se neće promijeniti samo zato što to žele on i njegovo veselo društvo.“

You may also like

0 comments