Banac: Donald Trump otvara neke stare američke boljke

Zbog ratnih razaranja u Siriji, Iraku i Afganistanu Europu je zapljusnuo veliki izbjeglički val. O jačanju desnih političkih stranaka i islamofobičnim izjavama u Studiju 4 govorio je povjesničar Ivo Banac.

Vrhunac islamofobije svakako je ispad republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa koji je zatražio da se muslimanima zabrani ulazak u SAD. Banac smatra da njegove istupe treba staviti u kontekst fenomena tipičan za cijeli svijet – velik raskorak elite i običnih ljudi. Za običnog čovjeka neke stvari koje se danas događaju su dokaz da se elita ne brine o tim stvarima. On je tražio zatvaranje granica za sve muslimane, što zasigurno nije dobra ideja, doprinosi krivoj ideji da su svi muslimani isti. Kao što svi katolici nisu isti niti budisti nisu isti, tako ni svi muslimani nisu isti niti su svi teroristi. Ne može se zbog toga što jedna mala manjina radi, sprovoditi jednu represivnu politiku prema cijeloj tradiciji, objasnio je.

Napomenuo je kako se nada da Trump zapravo neće biti republikanski kandidat za predsjednika iako je činjenica da su u odnosu na njega drugi kandidati trenutačno nažalost relativno slabi.

Na pitanje kako vidi perspektivu integracije migranata u Njemačkoj i radi li njemačka kancelarka Angela Merkel dobro, Banac je kazao kako ona ne radi ništa drukčije nego što se radilo u Njemačkoj do sada. U toj zemlji se stalno neke razne grupe doseljenika integriraju – neke su se i prilično dobro integrirali. Može se to reći i za Hrvate, koji su u Njemačkoj dugo. Turska iseljenička skupina u Njemačkoj se također prilično dobro integrirala. Hoće li se sve na isti način i ove valove iseljenika integrirati, teško je reći. To ovisi o receptivnosti društva – ako biti Nijemac isključuje pripadništvo islamu, ako isključuje nekoga tko je po boji kože drukčiji, naravno da neće nikada biti integracije, kazao je Banac.

Smatra da je sve to samo predigra onoga što će se dogoditi u zapadnoj Europi jer ako je moguće da u isto vrijeme netko bude po etnicitetu Albanac, po državnosti Makedonac, a da to nije neki konflikt, onda je i ono drugo u Njemačkoj moguće.

Banac smatra da i u Hrvatskoj postoji islamofobija. Pula nije jedini slučaj, svugda gdje su džamije bile planirane, bilo je i onih koji su bili protiv toga – to je bio slučaj i u Rijeci, u Osijeku. Banac je komentirao i izjave zastupnika Hrasta Ladislava Ilčića, koji tvrdi da su muslimani biološki jači, ali imaju slabije radne navike i više djece. Smatra da je u toj izjavi ponešto točno, a nešto ne bi trebalo spominjati. Saborski zastupnici moraju znati da sve što oni govore ima itekako mnogo odjeka u javnosti i netko tko nije toliko sofisticiran, to može upotrijebiti u vrlo negativne svrhe. Mislim da ta izjava nije bila dobra ideja, on je napravio štetu i muslimanima i sebi, i strankama koje zastupa.

You may also like