Banac: Bolja je i loša vlada od nikakve vlade!

Povodom završetka današnje klauzure Mosta, i izjava njihovih čelnika o tome kako će pregovarati sa Hrvatskom raste i Domoljubnom koalicijom još tjedna dana i nakon toga krenuti u konzultacije, za komentar smo upitali povjesničara, političkog analitičara i profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr. sci. Ivu Banca.

“To je teško komentirati zato što vidimo samo kratke izjave nakon jednog ili dva sata razgovora. Mi ne znamo što se događa na tim konzultacijama i pregovorima. Međutim, meni se čini da se Most našao u jednoj nezavidnoj situaciji gdje su sebi zavezali ruke, neće s jednima, neće s drugima, i sada traže neki razlog kako bi se iz te nemoguće situacije izvukli. Drugim riječima, jedna od strana, s kojima oni pregovaraju, mora dokazati da nije adekvatan partner za neku veliku koaliciju, da postoji neki razlog da se oni usmjere prema jednoj od grupacija. To se, dakako, ne može napraviti odjednom, treba vremena za izgraditi takvu konstrukciju, a posebno ako unutar same vlastite grupacije imate vreću rogova (jedna hoće jedno, drugi drugo, netko hoće poljoprivrednu banku, drugi hoće nešto četvrto, svi nešto hoće). Ja se bojim kako će oni dosaditi i Bogu i vragu, ako će pregovarati još tjedan dana. Mi smo gotovo zaboravili da imamo vladu zato što je i nemamo. Ne znam koliko si to ova zemlja može dopustiti. Bolja je i loša vlada od nikakve vlade.“, rekao je Banac.

Upitali smo ga i što misli o nastupima i ponašanjima lidera dviju velikih koalicija koje pregovaraju s Mostom.

“Mislim kako je Tomislav Karamarko izuzetno suzdržan, donekle optimist, ne znam razloge za njegovo raspoloženje. Čini mi se kako je veća šansa da će HDZ imati uspjeha s Mostom. Samo, pitanje je koji će broj zastupnika u Saboru imati. Ali, Karamarko je pokazao sva odličja jednog lidera, zato me vrlo žalosti što mediji, ali ne bez raznih drugih suflera, u ovom vrlo teškom trenutku pokušavaju stvoriti novo vodstvo HDZ-a. To je vrlo destruktivan potez. S druge strane, Zoran Milanović je nestao, ja ga ne primjećujem, mogao bih čak reći da mi nedostaje toliko „ludilo“ koje ima nekih svojih zabavnih strana. Sve je nestalo u trenutku kad se u svijetu i Europi događaju vrlo važne stvari“, zaključio je Banac.

You may also like