Ban Ki Moon zabrinut zbog pooštravanja zakona o izbjeglicama

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je u govoru u austrijskom parlamentu kazao da je zabrinut zbog europske politike koja je još restriktivnija kada su posrijedi migranti.

“Zabrinut sam zbog činjenice da su europske zemlje usvojile još restriktivniju politiku o imigraciji i izbjeglicama”, rekao je dan pošto je službeni Beč odlučio pooštriti mjere prema tražiteljima azila pod utjecajem jačanja ekstremne desnice u toj zemlji.

Takva politika protivi se obvezama zemalja kada je riječ “o međunarodnom, humanitarnom i europskom pravu. Zabrinut sam zbog jačanja ksenofobije ovdje u Austriji i drugdje”, kazao je prvi čovjek UN-a.

Ban je u govoru pred članovima austrijskog parlamenta podsjetio da je bio “impresioniran” načinom na koji su austrijske državne institucije i dobrovoljci u jesen prošle godine prihvaćali izbjeglice. “Želim vjerovati da će Austrija nastaviti doprinositi naporima EU-a u prihvatu izbjeglica te da će zauzeti kooperativan pristup”, istaknuo je Ban podsjetivši da je kao šestogodišnjak u doba rata u Koreji i sam morao bježati iz zemlje s članovima svoje obitelji.

You may also like

0 comments