Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak zemlje članice da u pregovorima o klimi nadiđu nacionalne interese je ne postoji “plan B, ni planet B”, a američki predsjednik Barack Obama primio je čelnike velikih tvrtki koje su počele provoditi mjere borbe protiv klimatskih promjena.

“Nemamo nikakav plan B jer nemamo nikakav planet B”, istaknuo je čelnik svjetske organizacije u Bratislavi nakon susreta s Miroslavom Lajčakom, slovačkim ministrom vanjskih i europskih poslova.

U Washingtonu američki predsjednik Barack Obama udvostručuje napore kako bi dobio potporu velikih američkih tvrtka u vezi s klimom, pošto je u ponedjeljak pridobio za suradnju još desetak kompanija koje će mu se priključiti u toj borbi.

Obama je u ponedjeljak u Bijeloj kući primio čelnike 81 tvrtke koje su uvele mjere borbe s klimatskim promjenama, među kojima su Google, Xerox, Intel, Starbucks i McDonald’s. U srpnju je obveze u vezi s klimom već preuzelo desetak tvrtki, poput Applea, General Motorsa i Goldman Sachsa. “Stajališta o klimatskim promjenama, energetskoj učinkovitosti i obnovljivoj energiji ne samo da se ne kose s njihovim interesima, nego te tvrtke postaju svjesne da čak mogu unaprijediti svoje interese”, rekao je Obama.

Izaslanici 195 zemalja očekuju se u Parizu od 30. studenog do 11. prosinca kako bi se dogovorili o načinu smanjenja klimatskog zagrijavanja, na 21. konferenciji o klimi koja će se održati pod pokroviteljstvom UN-a.

Related Posts