Ban Ki moon izrazito zabrinut prekidom diplomatskih odnosa Rijada i Teherana

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je u ponedjeljak saudijskom ministru vanjskih poslova da je odluka Rijada o prekidu diplomatskih odnosa s Iranom izrazito zabrinjavajuća, prenosi Reuters riječi glasnogovornika UN-a.

“Glavni tajnik je ponovio da je napad na saudijsko veleposlanstvo u Teheranu bio za žaljenje, ali je dodao da je objava prekida diplomatskih odnosa s Teheranom duboko zabrinjavajuća”, kazao je Stephane Dujarric.

Glavni tajnik UN-a je to danas kazao saudijskom ministru vanjskih poslova Adelu al-Jubeiru u telefonskom razgovoru, dok je s iranskim šefom diplomacije Mohammadom Javadom Zarifom razgovarao u nedjelju. Sadijska Arabija je u nedjelju prekinula diplomatske odnose s Iranom nakon što je prije dva dana u Teheranu napadnuto saudijsko veleposlanstvo kao odgovor na smaknuće šijitskog vođe Nimra al-Nimra, jednog od 47 ljudi koje je Rijad dao pogubiti u jednom danu.

Ban Ki-moon želi da dvije zemlje, regionalni suparnici s dugom povješću napetih odnosa, nastave raditi na okončanju sukoba u Siriji i Jemenu.

You may also like

0 comments