Home Uncategorized Baltičke zemlje ubrzavaju razvoj vodikove infrastrukture

Baltičke zemlje ubrzavaju razvoj vodikove infrastrukture

by Energypress.net

Sporazum

Devet operatera sustava prijenosa plina (TSO) iz zemalja koje graniče s Baltičkim morem potpisalo je memorandum o razumijevanju (MoU) s ciljem koordinacije i olakšavanja izgradnje infrastrukture za vodik te poticanja razvoja tržišta za ovaj staklenički plin-neutralni gorivo u regiji, objavio je njemački operater plinske mreže Gascade u priopćenju za javnost. Uz Gascade, tvrtke koje sudjeluju uključuju njemačkog TSO-a Ontras Gastransport, poljski Gaz-System, estonski Elering, danski Energinet, finski TSO Gasgrid Vetyverkot, litvanski Amber Grid, švedski Nordion Energi i latvijski Conexus Baltic Grid. Tvrtke će koordinirati razvoj infrastrukturnih projekata za prijenos i skladištenje vodika u regiji te dijeliti informacije o razvoju tržišta i projektima vezanim uz proizvodnju i potražnju za obnovljivim ‘zelenim vodikom’.

“Infrastruktura za vodik u i oko Baltičkog mora mora biti planirana i izgrađena na integrirani način,” rekao je direktor Gascadea, Ulrich Benterbusch. “Samo na taj način možemo iskoristiti potencijal vodika na našem pragu – i na kopnu i na moru.”

Regija Baltičkog mora ima značajne obnovljive energetske resurse te stoga potencijal za opskrbu do 45 posto proizvodnje čistog vodika predviđenog planom REPowerEU do 2030. godine, piše Gascade. Konkretno, regija ima znatan potencijal za kopnene i morske vjetroelektrane, koje bi se mogle koristiti za proizvodnju vodika i stvaranje čistog tržišta vodika u bliskoj budućnosti. Infrastruktura se stoga sada razvija kako bi se vodik iz regija bogatih opskrbom dostavljao centrima potražnje. Iako Njemačka u budućnosti računa na održivi zeleni vodik, ona ima ograničen potencijal za njegovu proizvodnju u velikom obimu unutar zemlje. S druge strane, rijetko naseljena Finska, na primjer, pokazala je značajan potencijal za proizvodnju zelenog vodika za izvoz u gušće naseljenu srednju Europu, prema nedavnom izvješću koje je naručio Gascade.

Related Posts