Balkanska migrantska ruta će se zatvoriti kad Austrija ispuni kvotu

Balkanska migrantska ruta će se zatvoriti kad “Austrija dosegne svoju gornju granicu” u prihvaćanju tražitelja azila, koja za ovu godinu iznosi 37.500 ljudi, rekao je u ponedjeljak makedonski predsjednik Gjorge Ivanov u razgovoru za njemački časopis Der Spiegel.

To se “možda događa upravo sada”, dodao je Ivanov u razgovoru za elektroničko izdanje tog časopisa. Makedonija je na prvoj crti na balkanskoj ruti kojom kandidati za azil idu s turske obale preko grčkih otoka prema srednjoj i sjevernoj Europi. No gornja granica u prihvaćanju izbjeglica ni izdaleka nije dosegnuta, objavilo je u ponedjeljak navečer austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova, budući da je od početka godine zabilježeno “oko 12.000” tražitelja azila, što je manje od trećine austrijske godišnje kvote.

Taj broj sad raste polagano zbog pojačane kontrole priljeva migranata na austrijskoj granici i prije nje. Austrija je 19. veljače uvela kvote po kojima u zemlju može ući 80 tražitelja azila na dan, a kroz zemlju može proći 3200 migranata na dan. Nakon Austrije, prošlog tjedna su Hrvatska, Slovenija (članice EU-a), Makedonija i Srbija odlučile ograničiti ulazak migranata na svoj teritorij, što je stvorilo napetost na granicama – u ponedjeljak su stotine migranta pokušale silom prijeći preko grčko-makedonske granice, ali ih je policija odbila suzavcem.

Ivanov je stao u obranu makedonske odluke da uvede ta ograničenja: “Donijeli smo svoje odluke. U vremenima krize svaka zemlja mora pronaći vlastita rješenja”, rekao je. Da Skoplje nije ništa učinilo, “izbjeglice bi preplavile Makedoniju”, upozorio je.

You may also like

0 comments