Home Geopolitika Balkan iz bačve baruta postao sigurna luka

Balkan iz bačve baruta postao sigurna luka

by Agencije

Europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu rekla je u četvrtak u Dubrovniku kako uključivanjem u Europsku uniju Balkan ima prigodu iz bačve baruta pretvoriti se u sigurnu regiju te je pozvala zemlje Jadransko-jonske inicijative na jačanje suradnje kako bi se taj cilj i ostvario.

“Izgledi za članstvo u EU čine Balkan sigurnijim tako da iz bačve baruta preraste u najnapredniju regiju,” rekla je Cretu na prvom forumu Strategije EU za Jadransko-jonske regije (EUSAIR) kojeg organiziraju Europska komisija i hrvatska vlada.

EUSAIR okuplja Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Grčku, Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju, a Cretu je poručila kako je nužna veća suradnja među njima posebice u rješavanju pitanja koja pojedinačno ne mogu prevladati poput sigurnosti, klimatskih promjena i inovacija. “Trenutačna geopolitička situacija je test za EUSAIR,” naglasila je ona.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je upozorio kako se Europa suočava s najvećom migrantskom krizom nakon Drugog svjetskog rata. “Europska unija i ostale zemlje na koje se odnosi pitanje izbjeglica moraju biti oprezne od novih mogućih pravaca migranata i njihovih kretanja, te je potrebno intenzivirati borbu protiv krijumčarenja ljudi,” istaknuo je Reiner.

Naglasio je kako na području osam zemalja EUSAIR-a živi više od 92 milijuna stanovnika te postoje golemi potencijali za unaprjeđenje suradnje, posebice stoga, kako je rekao, što se radi o zemljama “sa vrlo sličnim identitetima i sličnom kulturom.” “Zbog raznovrsnosti, bogatstva i 1.200 otoka i mogućnosti suradnje koje on pruža Jadran je hrvatski nacionalni prioritet,” istaknuo je Reiner.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je istaknuo kako se zemlje članice Jadransko-jonske inicijative trebaju usredotočiti na mogućnosti koje pruža akvakultura te je nužno da te zemlje moderniziraju uzgoj ribe. “Moramo raditi na razvijanju niskougljične prometne mreže i to ne samo u priobalju nego i zaleđu,” dodao je Kovač iznoseći zamisli o unaprijeđenju suradnje zemalja članica Jadransko-jonske inicijative. Također je istaknuo kako njezine zemlje mogu unaprijeđivati suradnju u zaštiti okoliša i razvoju održivog turizma.

Na prvom forumu EUSAIR-a, kojem je nazočilo oko 700 sudionika iz zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, u poslijepodnevnim satima organizirana je i posebna panel diskusija u kojoj su sudionici najčešće isticali problem migranata s kojima se suočavaju te zemlje ali i Europa u cijelosti te su se zauzimali na jačanje međusobne suradnje radi prevladavanja migrantske krize.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmar Bushati je naglasio kako je potrebno u Jadransko-jonsku inicijativu uključiti Kosovo i Makedoniju dok se srbijanska ministrica bez portfelja Jadranka Joksimović zauzela za poticanje velikih infrastrukturnih projekata na području zemalja Jadransko-jonske inicijative. Kovač je sudjelujući u panel diskusiji istaknuo kako je Hrvatska za jednogodišnjeg predsjedanja Jadransko-jonskom inicijativom pokazala da može biti vođa.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istaknuo kako je Jadransko-jonska inicijativa važna za BiH u njenom približavanju Europskoj uniji. “Jedno nedavno istraživanje provedeno među sva tri konstitutivna naroda-Bošnjacima, Srbima i Hrvatima pokazalo je da čak 80 posto ispitanika podržava integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju,” rekao je Crnadak.

Zamjenik grčkog ministra vanjskih poslova Nikos Xydakis i veleposlanik Italije u Hrvatskoj Adriano Chiodi Ciantarani u panel diskusiji su istaknuli su problem migranata i izbjeglica i kako su te dvije zemlje svoji zemljopisnim položajem prve na njihovu udaru.

Related Posts