Balkan 2020 jest teroristička agenda stvaranja nestabilnosti na tom području?

Kumanovo već dugo predstavlja zonu napetosti na Balkanu, gdje se nastavlja etnički konflikt između Makedonaca i Albanaca, istaknula je u razgovoru za onlajn-izdanje Vzgljad znanstvena suradnica Odjela za europska politička istraživanja Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije znanosti Polina Sokolova. Pritom je istaknula da se konflikt „ne ograničava samo na jednu zemlju, nego dostiže regionalnu razinu, jer je to problem teritorija Srbije, Crne Gore i, naravno, nepriznate republike Kosovo, koje naseljavaju Albanci”, prenosi Russia Beyond the Headlines.

Iako ovakvi sukobi nisu ni Makedoniji, ni u drugim republikama rijetkost, incident u Kumanovu je je znatno većih razmjera i po broju stradalih i po broju terorista koji su u njemu sudjelovali, istaknula je stručnjakinja. „Sasvim je moguće da se radi o početku masovnih akcija koje je dugo pripremala Albanska nacionalna vojska, ilegalna organizacija koja u regiji kontrolira sve separatističke tendencije među Albancima, i njeno krilo u Makedoniji – Oslobodilačka nacionalna vojska”, istaknula je Sokolova. Ipak nije isključila mogućnost da je u pitanju „pojedinačna eskalacija koju su makedonske vlasti već neutralizirale, što će prisiliti separatiste da se povuku u ilegalu te da u svojim kampovima za obuku nastave pripremu terorističkih akcija”, izjavila je Sokolova.

Dodala je da postoje informacije prema kojima se upravo na Balkanu priprema masovna teroristička operacije „Balkan- 2020”. „Radi se o pripremi masovnih terorističkih akcija na teritoriju Europske unije u kojima će sudjelovati teroristi koji se nazivaju spavači i koji mogu biti aktivirani”, istaknula je ruska stručnjakinja. Sokolova je podsjetila na ono što je odavno dokazano: 11 terorista koji su organizirali terorističku akciju u Madridu stigli su iz Sarajeva, gdje su prošli obuku. Eksplozivna naprava koju su koristili napravljena je na teritoriju Bosne. „Ova regija je i dalje baza za obuku džihadista ne samo na regionalnom, nego i na europskoj i široj razini”, zaključila je stručnjakinja. Zato ne treba isključiti mogućnost ozbiljnog pogoršanja situacije i jačanja terorističke aktivnosti, uvjerena je Sokolova.