Home Hrvatska Baldasar ne odustaje, nastavlja samostalan politički rad

Baldasar ne odustaje, nastavlja samostalan politički rad

by Energypress.net

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar očitovao se nakon prvotnog odbijanja o raspuštanju splitskog ogranka SDP-a. Kazao je da ne odstupa s gradonačelničke funkcije, već da nastavlja dalje sam. Sat kasnije i Komadina progovara na istu temu.

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a u subotu raspustilo organe Gradske organizacije SDP-a u Splitu, gradonačelnik i predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baladasar dao je izjavu za novinare na Marjanu, gdje je povodom Dana Europe na stijeg podignuta zastava EU.

“Već znate svi što je bilo. Pisali ste i sami. Nisam htio to komentirati za vrijeme proslave Svetog Duje, a imali smo i nešto gradskoga posla”, kazao je.

“Odluka nije neočekivana, ali sam datum mi je neočekivan. Izabran je baš Dan Sv. Duje, što govori nešto. Moji suradnici su iznenađeni i razočarani. Očekivao sam da će me smijeniti s mjesta predsjednika ogranka i da će me izbaciti, ali iskreno mi je žao zbog starijih kolegica i kolega. Očekivali smo to”.

“Jedan dio ljudi će se vratiti, ali ja neću. Ja ću ići svojim putem. Kad je g. Grbin rekao da se naše vrijednosti razlikuju, to je točno. Ja sam europski socijaldemokrat, ja sam vidio što je to vani. G. Milanović je pokazao što on misli da je demokracija. Potrebna su drugačija razmišljanja i shvaćanja. A vidite što je ostalo od svih obaćanja i priča vrha stranke. Vidjeli ste što je bilo i sa Planom 21 i Spaladium Areni… Obećanjem da neće biti revanšizma. Prvo je izbačen kolega iz Požege, još su neki spremni za izbacivanje, a vidite i što se sad dogodilo – raspustiti organizaciju samo zbog mene, to nije dobro”.

“Mi financijski imamo potpuno stabilnu situaciju i s tim smo ušli kao s kapitalom za lokalne izbore. Ja potpuno miran predajem organizaciju”.

Na pitanje hoće li se kandidirati, odgovara: “Hoću”. “Bit ću nestranački kandidat. Zvao me jučer Zlatko (Komadina) i ja sam mu rekao da sam predvidio da će se ovo dogoditi. On je jedan od veterana… Čuo sam se i s Davorom Bernardićem, koji mi je ispričao što se dogodilo”.

“Ne mogu reći da je ovo raspad stranke, samo je ugušena demokracija”, ustvrdio je. “Trebalo je mene pozvati… Ne možete drugu po veličini organizaciju i najbolje organiziranu ovako penalizirati”.

“Ja ne mogu vjerovati njima – sve što su rekli ili je izigrano ili modificirano ili su jednostavno lagali”, kazao je.

“Nikada nisam usporedio Milanovića s ratnim zločincem nacističke Njemačke, samo sam rekao da se služi metodama koje su gebelsovske… Nikada nisam rekao ništa pozitivno o ustašama. Ali ponovite jednu laž sto puta, to je gebelsovska metoda. Povezivalo me s ustaštvom, a ja sam jedini reagirao na postrojavanje Glavaševe sokolske garde, dok su drugi šutjeli”, kazao je Baldasar, ponavljajući da se usprkos tome njega povezivalo s proustaškim elementima, donosi N1.

“S braniteljskim udrugama sam surađivao utoliko kolika su im prava osigurana zakonom”, kazao je Baldasar.

Njegovo je poimanje socijaldemokracije drugačije od vrha stranke, ponovio je. “SDP misli drukčije, na žalost i HDZ”. “Sa sigurnosšću vam mogu reći da neću ići u SDP, ali neću ni u jednu desnu stranku. Ja jesam autohtoni SDP-ovac. Nisam bio u partiji… Metode su takve da se vraćamo u neko drugo vrijeme”.

“Jedan dio koji će se sigurno htjeti vratiti u SDP sigurno će htjeti podržati moje projekte, kao što je kupoprodaja zemljišta, GUP i proračun”.

Bladasar u subotu na Dan grada i blagdan sv. Duje nije želio komentirati tu odluku vodstvastranke. Predsjedništvo SDP-a imenovalo je povjerenika te Glavnom odboru stranke predložilo da raspusti gradsku organizaciju SDP-a u Splitu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održat će u sjedištu županije u 10 sati redovitu tjednu konferenciju za novinare o županijskim temama, a očekuje se da će odgovarati i na pitanja novinara u vezi s navodnim razmišljanjima njegovih pristalica da nakon raspuštanja splitskog SDP-a osnuju frakciju ili novu stranku.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je, podsjetimo, nakon premoćnog osvajanja Glavnog odobra i Predsjedništva stranke, raspustio je splitski SDP i kreće u pripreme za lokalne izbore. Prema nekim analitičarima moguće je osnivanje frakcije unutar SDP-a, drugi izlazak iz stranke i osnivanje novog SDP-a od strane koja nije sklona Milanoviću, a treći je totalna pasivizacija.

Related Posts