Bakić: Banke su kreteni ako su htjele zaraditi na tečaju

Udruga Franak je upozorila na mogućnost velikih socijalnih nemira, ukoliko nadležne i odgovorne institucije te najodgovornije osobe u ovoj državi ne poduzmu konkretne korake u rješavanju dugogodišnjeg problema dužnika kredita u švicarskim francima. Trebaju li, mogu li, i na koji način država i banke pomoći dužnicima? O slučaju ‘franak’ u emisiji Pressing govorili su odvjetnica udruge Franak Nicole Kwiatkowski i investitor i analitičar Nenad Bakić.

Vlada predlaže fiksiranje za franak na 6,39 kuna u narednih godinu dana, a onda bi se u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom išlo na konverziju valute. Na upit je li ovo rješenje prihvatljivo za dužnike u švicarskim francima i je li ovo rješenje pravedno s obzirom na ostale dužnike?

“Ja bih podsjetila da je u kolovozu 2011. tečaj prešao 7 kuna i nije nastala tolika panika tako da bih ovo pripisala jednoj predizbornoj kampanji. Drago mi je da se sve smirilo i da smo napokon dobili pauzu da se sve riješi i pronađe pravo rješenje. Mislim da je ova odluka Vlade dobro privremeno rješenje, ali ne i dugoročno rješenje”, kazala je Kwiatkowski.

Nenad Bakić kaže da se zalagao za drugačija rješenja, da je ovdje bio jedan veliki šok i da se osjeti jedno medijsko i političko opterećenje. “Država može napraviti što želi, bez koncenzusa svih strana. Država ima moć, za neke vatrogasne mjere nam nije potreban konsenzus svih strana”, kazao je Bakić

Više na N1televizija

You may also like