Home Hrvatska Bagić: Pregovori s Mostom bit će mučniji nego li ranije

Bagić: Pregovori s Mostom bit će mučniji nego li ranije

by Agencije

Jedna od mogućih opcija nakon izbora 11. rujna jest i velika koalicija HDZ-a i SDP-a, a Milanovićevo nejavno spominjanje majke Andreja Plenkovića kao »vojnog lekara« i odgovori iz HDZ-a na to, kao i onaj ružni ispad Milana Kujundžića kad je rekao da su neki od najbližih Milanovićevih suradnika čak i ubojice (!), neće utjecati na pregovore o velikoj koaliciji – ako do tih pregovora nakon izbora doista dođe. Tako smatra sugovornik Novog lista  dr. Dragan Bagić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

On smatra da će pregovori o novoj vladi poslije 11. rujna biti teži, mukotrpniji i sporiji nego oni prošlogodišnji.

– Pregovori će biti mučni i teži nego prošle godine. Zašto? HDZ se opekao s Mostom, Most je vidio kako je izgledala stvarna suradnja s HDZ-om, tako da će svi akteri biti još oprezniji, sumnjičaviji. Zato mislim da će taj proces biti još naporniji nego prošlog puta. Ovisno o tome koliko će Most biti tvrd u pregovorima, u jednom će trenutku morati doći do otvaranja pregovora i o velikoj koaliciji. Mislim da će to nužno doći na dnevni red. Koliko će biti plodonosni razgovori o velikoj koaliciji, ovisi upravo o onome koliko će pregovori s Mostom biti mučni – govori Bagić za Novi list.

Kaže Bagić, budu li pregovori s Mostom trajali mjesecima, sve predizborne čarke HDZ-a i SDP-a se zaboravljaju, one neće biti presudna stvar. Nastaje nova situacija, osim toga pritisak javnosti će biti takav da će tražiti da se stvar razriješi. Bagić prognozira da će Most ipak imati 10-12 mandata i da će se bez njih vrlo teško moći sastaviti Vlada, ako nije vlada velike koalicije, ili pak vlada koalicije koja bi uključivala sve druge osim Mosta i jedne od dviju velikih stranaka.

Related Posts