Babić: Plin u Hrvatskoj među najjeftinijima je u Europi

EnergyPress na TV-u
U nedjeljnoj emisiji EnergyPress na N1 televiziji gostovao je Goran Babić, direktor sektora za naftu i plin pri Hrvatskoj regulatornoj energetskoj agenciji.

Govorio je o poskupljenju plina i stanju plinske infrastrukture u Hrvatskoj.

Povodom poskupljenja plina, koje je nastupilo početkom travnja, Babić je objasnio kako se cijena plina sastoji od nabavne cijene, cijene prometa plina i cijene distribucije. Regulator, HERA, prati stanje na tržištima, a kako je prošle godine cijena plina na referentnim burzama rasla, ove je godine regulator odlučio povećati cijenu za 6.5 do 6.9 posto.

Objasnio je kako u Hrvatskoj plaćamo jednu od najnižih cijena plina u Europi, a ako gledamo prema indeksu kupovne moći onda se nalazimo negdje oko prosjeka Europe. Slična je stvar i glede kategorije poduzetnika. Babić je svjestan kako će ovo poskupljenje biti udar na proračune nekih građana te je pozvao politiku neka osmisli modele sprječavanja energetskog siromaštva.

Prigovore kako postoji velik ugriz države u krajnjoj cijeni plina odbacio je. Naime, rekao je Babić, trošarine na plin u Hrvatskoj su oko jedna posto. Dakle, ugriz države, izuzev poreza na dodanu vrijednost, prema Babiću, gotovo i ne postoji.

Komentirao je kritičare koji govore o preskupom transportu plina kroz Hrvatsku, rekavši kako je HERA za pojedine projekte odobrila smanjenje cijene prometa plinom, a zbog velikih akumuliranih sredstava na računima operatera infrastrukturnih sustava HERA je općenito smanjila trošak prometa kroz Hrvatsku. Babić je objasnio kako cijena mora biti velika jer se u Hrvatskoj još mora puno investirati, kako u same plinovode, spoj na Jadransko jonski plinovod, interkonekcije sa susjednim zemljama, tako i u distribucijsku mrežu, gdje postoje značajniji transportni gubici, poradi dotrajalosti.

Iako nije htio komentirati transakciju tj. sam posao spašavanja Petrokemije, pohvalio je napore zbog toga što je Petrokemija vrlo važan poslovni subjekt za plinski sustav Hrvatske, ne samo kao korisnik plina. Važna je i za plinsku infrastrukturu, bez nje plinski posao u Hrvatskoj izgledao bi puno drugačije i fragilnije.

Pogledajte video

You may also like

0 comments