Azimov: Rusi žele investirati u energetiku

Gospodarstvenici Ruske Federacije žele investirati u Hrvatsku, rekao je u utorak veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Sarvarovič Azimov, na susretu s čelnicima Sisačko-moslavačke županije i županijske gospodarske komore u Sisku.

Hrvatsko članstvo u EU i NATO-u za nas nije prepreka, rekao je Azimov dodavši da ruski potrošači cijene hrvatske lijekove, tekstilne i proizvode od kože, vole hrvatske jabuke i mandarine te proizvode od ribe.  Azimov je ocijenio da je Rusija zadnjih godina u Hrvatskoj izgubila raniju poziciju u trgovačko-ekonomskom području te istaknuo namjeru unapređenja međusobnih gospodarskih odnosa. “Naša je namjera ponovo uspostaviti i unaprijediti odnose u svim područjima. Siguran sam da Rusija može učiniti nešto dobro i pozitivno za vašu županiju, kako bi smanjila nezaposlenost i uspješnije rješavala socijalne probleme”, rekao je Azimov te dodao kako ga raduje što su ruski stručnjaci angažirani u sisačkoj Termoelektrani.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ocijenio je kako postoji mogućnost suradnje, koja je po njegovim riječima nekad bila uzorna. Smatra da je ona sada otežana zbog sankcija EU-a Rusiji, ali kaže kako će doći vrijeme kada će one biti ukinute za što treba biti spreman. “Rusima možemo ponuditi turistička odredišta u Lonjskom polju i Topuskom, kao i mogućnosti ulaganja u Topuskom gdje tražimo strateškog partnera. Ulaganja su također moguća u energetici, metalnoj i prerađivačkoj industriji, a velike su mogućnosti plasiranja naših poljoprivrednih proizvoda u Ruskoj Federaciji”, rekao je Žinić.  Rusko izaslanstvo posjetilo je i Termoelektranu, gdje je upravo završen treći blok koji su Rusi izgradili na temelju klirinškog duga Hrvatskoj. Novi energetski pogon testiraju ruski stručnjaci.

You may also like

0 comments