Mnogi Nijemci se pitaju što znači rastuće nezadovoljstvo i nasilje protiv imigranata, uključujući okršaj tijekom vikenda između prosvjednika protiv imigranata i policije ispred izbjegličkog centra, i što to govori o njihovom društvu. Politički analitičar Werner Patzelt upozorio je da dok bude rastao broj tražitelja azila u Njemačkoj, rasti će i mržnja prema strancima.

Za to se često okrivljuje desnicu, protuimigrantske skupine kao što je Pegida, koja je organizirala tjedne mimohode prošle godine, ali Patzelt, profesor na Sveučilištu tehnologije u Dresdenu, kaže da su skupine poput Pegide prije simptom nego uzrok. On rekao da Pegida predstavlja izražavanje nesigurnosti u društvu koje se mijenja. “Pegida ispoljava zabrinutost i bijes oko pitanja imigracije koji leži ispod površine u društvu”, kazao je. Mnogi Nijemci, posebice oni na istoku, gledaju na imigraciju kao na gubitak svoje domovine “što znači da ste vi u svojoj vlastitoj zemlji, ali vidite toliko puno promjena da se sve više osjećate kao da ste bez doma.” “To izaziva bijes kod ljudi, posebice onih koji nikada nisu bili upitani na izborima ili referendumu žele li tu promjenu, i onda je taj bijes usmjeren protiv onih koji nam dolaze kao i onih koji su dopustili takve drastične promjene u našem društvu”, rekao je Patzelt.

Patzelt je govorio nakon dvije noći nereda kod izbjegličkog centra u istočnom gradu Heidenauu nedaleko od Dresdena i podmetanja požara u sportskoj dvorani, u koju su u rujnu trebale biti smještene izbjeglice, u Nauenu, 40 kilometara zapadno od Berlina, u utorak rano ujutro. Norbert Lammert, predsjednik Bundestaga, nazvao je nasilje usmjereno protiv izbjegličkih centara “sramotnim” i rekao je za novine Westdeutschen Allgemeinen Zeitung da je to “ponižavajuće za našu zemlju”. Ustvrdio je da takvi prosvjednici i kriminalci ne predstavljaju njemačko društvo u cjelini. Za svaku protuimigrantsku akciju u Njemačkoj, ima ih 20 za pomoć izbjeglicama, kazao je. Patzelt je izjavio da dio krivnje za mržnju prema imigrantima leži na političarima.

Bivši ministar vanjskih poslova Joschka Fischer spomenuo je i Europsku uniju i nejedinstvo njezinih članica glede politike prema izbjeglicama. Bogate europske države suočene su s početkom izbjegličke krize “i čini se da su politički, moralno i administrativno preplavljene”, napisao je bivši političar Zelenih u uvodniku Sueddeutsche Zeitunga od utorka. “Ta nesposobnost predstavlja ozbiljan politički rizik za EU u cjelini”, upozorio je. Europskoj uniji je potrebna zajednička strategija, ali je mnoge zemlje članice odbacuju, rekao je Fischer. “To bi moglo ojačati već postojeći trend neslaganja i podjela unutar EU-a izazvanih ekonomskom i financijskom krizom 2009. te ugroziti suradnju.” Lammert se slaže da EU nije pokazala “ni kompetentnost niti solidarnost” u pokušaju da izađe na kraj sa sve većim brojem tražitelja azila.

To je “zabrinjavajući signal da Europa može brzo reagirati na tešku financijsku krizu, ali ne može ili neće isto tako brzo reagirati na takav humanitarni izazov”, rekao je Lammert. Za to se često okrivljuje desnicu, protuimigrantske skupine kao što je Pegida, koja je organizirala tjedne mimohode prošle godine, ali Patzelt, profesor na Sveučilištu tehnologije u Dresdenu, kaže da su skupine poput Pegide prije simptom nego uzrok. On rekao da Pegida predstavlja izražavanje nesigurnosti u društvu koje se mijenja. “Pegida ispoljava zabrinutost i bijes oko pitanja imigracije koji leži ispod površine u društvu”, kazao je.

Mnogi Nijemci, posebice oni na istoku, gledaju na imigraciju kao na gubitak svoje domovine “što znači da ste vi u svojoj vlastitoj zemlji, ali vidite toliko puno promjena da se sve više osjećate kao da ste bez doma.” “To izaziva bijes kod ljudi, posebice onih koji nikada nisu bili upitani na izborima ili referendumu žele li tu promjenu, i onda je taj bijes usmjeren protiv onih koji nam dolaze kao i onih koji su dopustili takve drastične promjene u našem društvu”, rekao je Patzelt. Patzelt je govorio nakon dvije noći nereda kod izbjegličkog centra u istočnom gradu Heidenauu nedaleko od Dresdena i podmetanja požara u sportskoj dvorani, u koju su u rujnu trebale biti smještene izbjeglice, u Nauenu, 40 kilometara zapadno od Berlina, u utorak rano ujutro.

Norbert Lammert, predsjednik Bundestaga, nazvao je nasilje usmjereno protiv izbjegličkih centara “sramotnim” i rekao je za novine Westdeutschen Allgemeinen Zeitung da je to “ponižavajuće za našu zemlju”. Ustvrdio je da takvi prosvjednici i kriminalci ne predstavljaju njemačko društvo u cjelini. Za svaku protuimigrantsku akciju u Njemačkoj, ima ih 20 za pomoć izbjeglicama, kazao je. Patzelt je izjavio da dio krivnje za mržnju prema imigrantima leži na političarima. Bivši ministar vanjskih poslova Joschka Fischer spomenuo je i Europsku uniju i nejedinstvo njezinih članica glede politike prema izbjeglicama.

Bogate europske države suočene su s početkom izbjegličke krize “i čini se da su politički, moralno i administrativno preplavljene”, napisao je bivši političar Zelenih u uvodniku Sueddeutsche Zeitunga od utorka. “Ta nesposobnost predstavlja ozbiljan politički rizik za EU u cjelini”, upozorio je. Europskoj uniji je potrebna zajednička strategija, ali je mnoge zemlje članice odbacuju, rekao je Fischer. “To bi moglo ojačati već postojeći trend neslaganja i podjela unutar EU-a izazvanih ekonomskom i financijskom krizom 2009. te ugroziti suradnju.” Lammert se slaže da EU nije pokazala “ni kompetentnost niti solidarnost” u pokušaju da izađe na kraj sa sve većim brojem tražitelja azila. To je “zabrinjavajući signal da Europa može brzo reagirati na tešku financijsku krizu, ali ne može ili neće isto tako brzo reagirati na takav humanitarni izazov”, rekao je Lammert.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u utorak da migracijska kriza nije dostojna Europe. “Europa je u situaciji koja nije dostojna Europe, to se jednostavno mora reći”, kazala je Merkel, tijekom susreta s građanima Duisburga, industrijskog i rudarskog grada u Ruhru, gdje živi velik broj imigranata. U pogledu tražitelja azila, “moramo vratiti kući one koji najvjerojatnije nemaju nikakve izglede dobiti azil”, kazala je. “To je teško, ali Srbija, Albanija i Kosovo nisu zemlje u kojima u ovome trenutku vlada građanski rat”, dodala je. “Oni koji imaju pravo na azil, primjerice Sirijci, moraju u Europi biti podijeljeni na ravnopravan način”, kazala je, upozorivši da samo tri ili četiri države članice od 28 ne mogu same podnijeti taj teret. Merkel će u srijedu prvi put posjetiti centar za izbjeglice u Heidenauu u Saskoj na istoku zemlje gdje su izbili nasilni sukobi između policije i krajnje desnih militanata, protivnika imigracije.

Related Posts