Azijske pivovare i KKR konzorcij u utrci za kupnju pivskih brandova istočne Europe

Azijska pivovara Asahi Group (2502.T), Kina Resources (0291.HK) i konzorcij KKR (KKR.N) te Mid Europa Partners neke su od zainteresiranih stranaka koje pripremaju ponude za kupnju pivskih brandova najvećeg proizvođača piva Anheuser-Busch InBev-a.

Pivovare, koji uključuju Pilsner Urquell u Češkoj te Tyskie i Lech u Poljskoj, vrijede više od pet milijardi eura. Stavljene su na prodaju početkom ovog mjeseca nakon što je AB InBev preuzeo SABMiler za 100 milijardi dolara.

Interes je pokazala i privatna tvrtka Advent International koja je ožujku prikupila sredstva u vrijednosti od 13 milijuna dolara, rekao je za Reuters izvor  koji želio ostati anoniman.

Među drugim zainteresiranim stranama koje žele sudjelovati u zajedničkoj ponudi, uz domaće investitore, spominju se američka tvrtka Bain Capital, švicarska investicijska tvrtka Jacobs Holdings i britanska privatna tvrtka BC Partners sa sjedištem u Londonu.

Poljski milijarder Sebastian Kulczyk za Reuters je početkom mjeseca rekao kako bi mogao dio prihoda od prodaje svog udjela u SABMiler-u upravo iskoristiti za kupnju oduzete imovine.

Poljski proizvođač sokova Maspex također je pokazao interes za pivovare te prema neimenovanom izvoru u potrazi je za investitorskim partnerima koji bi mogli sudjelovati u ponudi.

AB InBev se nada da će kupca pronaći do Božića, a za sada najviše motivirana za kupnju čini azijska pivovara Asahi. Međutim, državna tvrtka China Resources također je spremna konkurirati za ponudu i u razgovorima je s kineskim investicijskim tvrtkama.

You may also like