Home Ekonomija Azijska banka za ulaganja i infrastrukturu davat će kredite i bez privatizacije

Azijska banka za ulaganja i infrastrukturu davat će kredite i bez privatizacije

by Agencije

Nova Azijska banka za ulaganja u infrastrukturu (AIIB) postavljat će manje uvjeta za kredite nego Svjetska banka a među njima svakako neće biti privatizacija a možda ni smanjena uloga države u ekonomiji, tvrde neimenovani izvori. Projekti će morati biti pravno transparentni i štititi socijalne i interese vezane za okoliš ali banka neće njihovo financiranje uvjetovati privatizacijom ni smanjenjem regulative, kazala su četiri upućena izvora.

Takav otklon od prakse Svjetske banke vjerojatno će AIIB poštedjeti kritike da klijentima često postavlja nerazumne zahtjeve a odražava i skepsu vodeće članice AIIB-a Kine prema prednostima slobodnog tržišta koje zagovara Zapad, napominje Reurers. “Privatizacija neće biti uvjet za kredite”, kazao je za Reuters izvor upućen u interne rasprave u banci. “Vjerojatno to neće biti ni smanjena uloga države u ekonomiji”, dodaje. “AIIB će poštivati prilike u pojedinim zemljama. Neće siliti druge da smanjuju tu ulogu niti će to činiti izvana”, ističe.

U AIIB-u nisu bili dostupni za komentar tih informacija. Smanjeni naglasak na slobodno tržište mogao bi pružiti AIIB-u više slobode u finaciranju projekata, kazao je za Reuters bankar u jednoj razvojnoj banci koji nije želio biti imenovan.Primjerice, razvojne banke koje financiraju postrojenje za preradu otpadnih voda mogu tražiti višu cijenu za prerađenu vodu kako bi nadoknadile troškove, čak i ako prilike u zemlji ne opravdavaju takav zahtjev, tumači Reuters.

Izvori također napominju da u AIIB-u priželjkuju jednostavniji postupak interne revizije i procjene rizika projekata od onih koje primjenjuju slične banke.  Tako se očekuje da AIIB neće odgađati odobravanje kredita kako bi se svim stranama dalo dovoljno vremena za temeljitu analizu dokumentacije, navodi jedan od izvora. Banka će također minimalizirati troškove malim brojem ureda i zaposlenih, tek 500 do 600, što je šestina broja zaposlenih u Azijskoj razvojnoj banci, te pet posto onih u Svjetskoj banci, dodaje on.

Drugi izvori napominju da će se u početnoj fazi banka pri odabiru projekata koncentrirati na očuvanje kreditnog rejtinga, što znači da će funkcionirati kao investicijska banka i financirati samo komercijalne projekte, odnosno tu i tamo privatno-javna partnerstva, i naplaćivati tržišne kamate, dakle više nego slične banke. “Jin ju je zamislio kao banku koja u najmanju ruku mora poslovati s pozitivnom nulom”, kazao je upućeni izvor, aludirajući na prvog predsjednika AIIB-a Jina Liquna, inače bivšeg zamjenika kineskog ministra financija.

U kasnijoj fazi AIIB bi mogao ponuditi povoljnije uvjete kreditiranja i proširiti opseg financiranih projekata i izvan vodoprivrednog, energetskog i prometnog sektora, na zdravstvenu skrb i obrazovanje, dodaju tri izvora.

Related Posts