Azija: Burze pale, dolar oslabio

Na azijskim burzama u petak su cijene dionica pale s najviših razina u 19 mjeseci, ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena sirovina, dok ulagači pokušavaju dokučiti kakvu će poreznu i carinsku politiku voditi Washington.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,5 posto, skliznuvši s najviše razine u 19 mjeseci.

Pod najvećim je pritiskom jutros rudarski sektor jer su cijene sirovina, ponajviše željeza i bakra, oštro pale, nakon višemjesečnog rasta.

Ulagači su oprezni i zbog izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima je Kinu nazvao velikim šampionom valutnih manipulacija.

To, kao i prethodne Trumpove najave o uvođenju carina na uvozne proizvode iz Kine, zasigurno ne ide u prilog trgovinskim odnosima između dvaju najvećh svjetskih gospodarstava.

Nakon jučerašnjeg znatnog rasta, jutros su pale i cijene nafte. Tako je barel na američkom tržištu pojeftinio 0,2 posto, na 54,35 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, pa je njegov tečaj prema japanskoj valuti skliznuo na 112,85 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0575 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0545 dolara.

(Agencije)

You may also like

0 comments