Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova u posjetu Zagrebu, energetika je prioritet

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu ministra vanjskih poslova Azerbajdžana Elmara Mamadyarova koji se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednice. Grabar-Kitarović je prilikom susreta istaknula dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Azerbajdžana te zadovoljstvo strateškim partnerstvom dviju država.

U tom kontekstu, osvrnula se na suradnju u energetici i naglasila kako su hrvatski ključni strateški projekti terminal ukapljenog zemnog plina na Krku te Jadransko-jonski plinovod, priopćeno je. U razgovoru je naznačeno kako je daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje od obostrane važnosti, a predsjednica je istaknula interes hrvatskih tvrtki, posebno u brodogradnji, prometu, farmaceutskoj i prerađivačkoj industriji.

Isto tako, Grabar-Kitarović je rekla kako su azerbajdžanska ulaganja dobrodošla u Hrvatskoj, posebno na području turizma i “čiste” industrije. S tim u vezi, razgovaralo se i o organizaciji prve sjednice Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju uz koju bi se u Bakuu organizirao i poslovni forum za hrvatske i azerbajdžanske tvrtke. Istaknuvši kako su stabilnost i mir u području Zakavkazja u interesu ne samo tih država nego Europe i Euroazije u cjelini, predsjednica je rekla kako prijepore treba rješavati na miran način i dijalogom, polazeći od međunarodnog prava.

Ministar Mamadyarov zahvalio je Hrvatskoj na potpori, kako u okviru multilateralne suradnje u međunarodnim organizacijama, tako i unutar EU-a i NATO-a. Ministar Mamadyarov prenio je i poziv azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva predsjednici za službeni posjet što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžana Elmara Mamadjarova s kojim je razgovarala o gospodarskoj suradnji, s naglaskom na energetiku i plinovod, priopćeno je iz MVEP-a. Pusić i ministar Mamadjarov, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su o bilateralnim odnosima i posebice o jačanju gospodarske suradnje na području brodogradnje, farmaceutike, infrastrukture te energetike, priopćeno je.

Ministrica je u razgovoru istaknula važnost projekta Jonsko-jadranskog plinovoda (Ionian Adriatic Pipeline, IAP) za zemlje jugoistočne Europe, koji bi se trebao priključiti na plinovod TAP za dopremu plina iz Azerbajdžana. To je energetski važan projekt ne samo s gospodarskog stajališta nego i s aspekta energetske sigurnosti i to na području širem od Hrvatske, rekla je ministrica.

IAP je alternativni izvor, pravac i dobavljač za sve zemlje regije, ali i za dio zemalja srednje Europe. Pusić i Mamadjarov razgovarali su i o stanju u zemljama jugoistočne Europe te zemljama Istočnog partnerstva kao i o njihovu odnosu prema Europskoj uniji. Pusić je kao prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova boravila u službenom posjetu Azerbajdžanu u listopadu 2014., gdje je osim s kolegom po dužnosti razgovarala i s predsjednikom Ilhamom Alijevim te s ministrom energetike.

You may also like