Azerbajdžan zainteresiran za energetski sektor u Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Bakuu s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o saradnji u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike, i najavio dolazak azerbejdžanskog predsednika i privrednika te zemlje u Srbiju pre kraja godine.

Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka, rekao da je sa Alijevim razmenio najiskrenije i najsrdačnije poruke prijateljstva, međusobne podrške teritorijalnom integritetu Srbije i Azerbejdžana, i poručio da, ukoliko se ostvari “samo petina stvari o kojima je razgovarano” da će to udesetostručiti trgovinsku razmenu dve zemlje “koja trenutno nije na visokom nivou”. Kako je objasnio, bilo je reči o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, ne samo o završetku Koridora 10, o obilaznici oko Beograda i drugim infrastrukturnim projektima. “Razgovarali smo i o energetici, o (gasovodima) TANAP-u i TAP-u, o izgradnji gasnog kontektora sa Bugarskom, koliki deo u budućnosti možemo da dobijemo sa (izvorišta gasa) Šah Deniza dva ili nekih drugih nalazišta gasa koje Srbija može da dobije, da bismo izvršili diverzifikaciju izvora i kako bismo dobili povoljnije cene…”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je sa azerbejdžanskim predsednikom razgovarao i o učešću kompanija te zemlje u privatizaciji u Srbiji, poput privatizacije MSK Kikinda i pančevačke Azotare i Petrohemije. “Razgovarali smo i o njihovoj želji i nameri da učestvuju u privatizaciji poljoprivrednog agrokompleksa. Oni su se dogovorili da zajednički sa saudijskim i emiratskim fondovima učestvuju. Veoma su zainteresovani za ulaganja u Srbiju i očekuju da naša saradnja bude dramatično povećana u godinama koje dolaze”, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Alijevim razgovarao i o većoj turističkoj ponudi Srbije i privlačenju većeg broja turista iz Azerbejdžana u Srbiju i najavio da će do kraja godine biti uspostavljena avio linija Beograd-Baku. “Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje sa Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist naroda”, rekao je Vučić.

Naveo je i da je sa Alijevim imao veoma konkretne razgovore i da se on pokazao kao iskren prijatelj Srbije. “Kad se govori o potencijalnim investicijama u PKB, govorimo o stotinama miliona evra, o MSK, Azotari i Petrohemiji govorimo o hiljadama zaposlenih, o našim najvećim izvoznim potencijalima i kompanijama. Kad se govori o obilaznici i velikim infrastrukturnim projektima, govorimo o žilama kucavicama koje idu kroz Srbiju”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, govorilo se i o vojnoj industriji i prenosu vojne tehnologije koju Srbija ima Azerbejdžanu. “Smatramo da možemo mnogo toga da uradimo, nešto da zaradimo, a da Azerbejdžan može da ima koristi od onoga što Srbija ima da ponudi”, rekao je Vučić.

Navodeći da očekuje da Alijev poseti Beograd pre kraja godine sa velikim brojem privrednika, Vučih je rekao da je nesumnjivo da će trgovinska razmena dve zemlje biti dramatično uvećana.

Kako je renije danas saopsteno iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, Vučić, koji je danas počeo dvodnevnu posetu Azerbejdžanu susretom sa predsednikom Alijevim, i tom prilikom je istaknuta odlučnost za jačanje odnosa dve zemlje. Vučić i Alijev su razgovarali o saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukture, vojne industrije, energetike i poljoprivrede. Srpski premijer je istakao zadovoljstvo iskustvom koje Srbija ima sa azerbejdžanskim kompanijama koje posluju u Srbiji i naglasio želju da se pojača saradnja sa firmama Azvirt i Azmekom, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima. “Odlučni smo da ojačamo naše veze, ne samo političke, već i ekonomske”, naglasio je Vučić i zahvalio Alijevu na podršci koju Azerbejdžan pruža teritorijalnom integritetu Srbije.

Premijer je predložio predsedniku Azerbejdžana i uspostavljanje direktne avionske linije Beograd – Baku. Alijev je istakao da se nada da će poseta srpske delegacije biti uspešna i da će ojačati ekonomske veze dve zemlje. “Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju”, istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji se nalazi u sastavu državne delegacije u poseti Azerbejdžanu, obišao je pogone i razgovarao sa poslovodstvom komanije Azmeko. Ova Azerbejdžanska hemijska kompanija jedan je od vodećih proizvođača metanola sa oko 600.000 tona godišnje, koje Britiš Petrol distribuira u Evropu i Kinu. (Tanjug)