Azerbajdžan izlazi iz TAP-a kako bi zaštitio kršenje ljudskih prava?

Rezolucije Europskog parlamenta zaoštrila je odnose između Europske unije i Azerbajdžana koji zbog toga prijeti povlačenjem iz projekta Transjadranskog plinovoda. 

Europski je parlament još 10. rujna sa 365 glasova za izglasao rezoluciju koja oštro osuđuje stanje ljudskih prava u Azerbajdžanu te traži da se pregovori s tom zemljom na ugovoru o strateškom partnerstvu odmah zamrznu. To je izazvalo oštru reakciju u Bakuu gdje je parlament na izvanrednoj sjednici rezoluciju ocijenio manipulativnom akcijom i prljavom političkom igrom, prijenos portal Euractiv.

Kako je izjavio čelnik azerbajdžanskog parlamenta Ogtaj Asadov, glavni cilj rezolucije je izoliranje zemlje od Europe i narušavanje njezina ugleda. Diplomatski izvori Euractiv naglašavaju kako bi Baku sada mogao uzvratiti izlaskom iz projekta TAP-a. Podsjetimo, radi se o jednom od ključnih projekata kojim EU želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu. Prema planu, do 2020. godine trebalo je s azerskih plinskih polja preko Južnog plinskog koridora, kojeg je TAP, integralni dio , dovesti plin preko Jadrana do južne Italije, sonosi Poslovni dnevnik.

Kako navode diplomati, sada postoji mogućnost da Azerbajdžan dogovori prodaju kupljenog plina s Turskom i zauvijek zaboravi EU. Na mogućnost da Baku okrene leđa Europi upozorio je poslije izglasavanja rezolucije predsjednik Odbora za vanjsku politiku EP Elmar Brok.

You may also like

0 comments