Ayrault upozorio na ruske laži o Siriji

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kritizirao je u ponedjeljak “jednu vrstu neprestanog laganja” Rusije u sirijskom sukobu, optuživši Moskvu da se “pravi” da suzbija terorizam a pušta skupinu Islamsku državu (IS) da ponovo zauzme Palmiru.

Odgovarajući po dolasku na sjednicu EU-a u Bruxellesu na pitanje o izostanku europskih sankcija ruskim čelnicima u vezi s tim pitanjem u ovoj fazi, Ayrault je prvo rekao da mu je “iskreno žao” zbog novog “neuspjeha” američko-ruskih pregovora u subotu u Ženevi, u Švicarskoj.

Nisu uspjeli jer Rusi jedno govore a drugo rade, kaže Ayrault. “S jedne strane kažu: ‘pregovaramo i postići ćemo prekid vatre’ a s druge nastavljaju rat i to totalni rat, što znači da žele spasiti režim Bašara al Asada i zauzeti Alep, ali uz koju cijenu? Uz koju ljudsku cijenu?”, istaknuo je šef francuske diplomacije. “Naposljetku, Rusi koji kažu da se bore protiv terorizma, zapravo su usredotočeni na Alep i ostavljaju slobodan prostor IS-u koji upravo ponovo zauzima Palmiru, što je veoma znakovito”, dodao je.

Dvadeset osam ministara vanjskih poslova EU-a trebaju na mjesečnom sastanku u ponedjeljak raspravljati o Siriji i o humanitarnom stanju u Alepu. Ofenziva sirijske vojske i njezinih saveznika ušla je u ponedjeljak u “završnu fazu” u istočnom Alepu, iz kojeg tisuće civila i dalje bježe a posljednje pobunjeničke snage su u okruženju. IS od nedjelje u cijelosti kontrolira drevni grad Palmiru, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

You may also like

0 comments