Avolon dobiva kineskog vlasnika

Kineski zrakoplovni i logistički div HNA odlučio je kupiti irsku tvrtku za leasing zrakoplova Avolon Holdings za oko 2,5 milijardi dolara, objavili su u petak europski mediji. Članica tog kineskog konglomerata Bohai Leasing platit će 31 dolar po dionici u sklopu transakcije koja uključuje preuzimanje Avolonovog duga a procjenjuje ukupnu vrijednost irske tvrtke na oko 7,6 milijardi dolara.

Konačna cijena niža je od one razmatrene u kolovozu zbog “oscilacija” na tržištima kapitala, napominje BBC. Kineske leasing tvrtke šire poslovanje temeljem novih ruta koje nude zrakoplovni prijevoznici. Većinu tih tvrtki financijski prate državne banke. Bohai Leasing i Avolon Holdings počeli su pregovore u srpnju, otkada je cijena dionice irske kompanije poskočila više od 20 posto. “Vjerujemo da će Bohai unaprijediti profil Avolona, kao i njegovu poziciju i odnose na kineskom zrakoplovnom tržištu, za koje vjerujemo da će u iduća dva desetljeća nuditi mogućnosti rasta među najvećima u globalnom zrakoplovstvu”, ističe u priopćenju predsjednik uprave Avolona Denis Nayden.

Tvrtka sa sjedištem u Dublinu vlasnik je odnosno upravlja sa 152 zrakoplova, a u lipnju su naručili dodatnih 100. HNA je četvrta po veličini kineska zrakoplovna grupa i ima udjele u zrakoplovnim tvrtkama kao što su Hong Kong Airlines i Hainan Airlines. Očekuje se da će ugovor biti sklopljen do prvog tromjesečja iduće godine.

You may also like