Home Geopolitika Avigdor Lieberman ulazi u izraelsku vladu

Avigdor Lieberman ulazi u izraelsku vladu

by Agencije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaključio je u srijedu sporazum o ulasku u vladu ultranacionalista Avigdora Liebermana, na ključno mjesto ministra obrane koji nadgleda Palestinske teritorije.

Nakon tjedan dana pregovora, Likud i Izrael Beiteinou, stranke Netanyahua i Liebermana, objavile su kako su se dogovorile da Lieberman preuzme ministarstvo obrane te da drugi član njegove stranke postane ministar useljeništva. Nakon potpisivanja sporazuma novi ministri trebali bi stupiti na dužnost sljedeći tjedan.

Novim ustrojem Netanyahuova većina u parlamentu, koji broji 120 zastupnika, penje se sa 61 na 66, a aktualna vlada postaje najdesnija u povijesti Izraela, ocijenjuju analitičari. “Izrael treba stabilnu vladu koja je u stanju nositi se s izazovima i iskoristiti prilike koje stoje pred nama”, rekao je Netanyahu i obećao da će učiniti sve da postigne mirovni sporazum s Palestincima.

Lieberman je rekao da će nastaviti voditi osjetljive politike s ciljem da Izraelu i regiji donese stabilnost. No, komentatori upozoravaju na moguću još restriktivniju politiku prema Palestincima s ulaskom u vladu Liebermana, poznatog po protuarapskim stavovima i ratobornom populizmu.

Related Posts