Austrijski predsjednik poziva na otpor iskušenju starih nacionalizama

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen tražio je u utorak od građana Europske unije da i dalje imaju povjerenje u europski projekt i da “ne prepuštaju teren eurofobima i starim nacionalizmima”.

Alexander Van der Bellen, liberalni ekolog koji je u siječnju preuzeo funkciju nakon što je pobijedio kandidata krajnje desnice, održao je pred Europskim parlamentom svoj prvi govor izvan austrijskih granica.

“Uvjeren sam da povreda ljudskog dostojanstva i odbacivanje drugačijih i stranaca, kao i ograničavanje temeljenih sloboda novim zidovima i starim nacionalizmima, neće riješiti problem već će stvoriti nove”, rekao je u Strasbourgu.

“Možemo se boriti za Europu i tako uvjeriti  ljude, radije nego preustitit teren eurofobima. Vrlo mladi birači vide svoju budućnost u EU”, rekao je 73-godišnji predsjednik.

“Vjerujem u zajedničku Europu u kojoj su temeljne vrijednosti, ljudska prava, sloboda, jednakost i bratstvo duboko ukorijenjeni. Ovdje ozbiljno razmatramo klimatsko zatopljenje”, inzistirao je.

U kontekstu Brexita i porasta nacionalizama, Van der Bellen je upozorio protiv odbacivanja europskog projekta izgrađivanog 60 godina. “Uništiti Europu nije teško, ali obnoviti uništeno je jako teško. Europska ideja je velika stvar, jedinstvena je i vrijedna truda”.

Iako su predsjedničke funkcije u Austriji uglavnom protokolarne, izbor Alexandera Van der Bellena je jako odjeknuo u Europi, jer bi pobjeda njegovog protivnika iz krajnje desne stranke FPO Norberta Hofera bio prvi takav izbor na čelu jedne države EU.

(Agencije)

You may also like

0 comments