Austrijska ograničenja izazvat će lančanu reakciju

Najavljena ograničenja za ulazak migranata i izbjeglica u Austriju izazvat će lančanu reakciju, odnosno domino-učinak u zemljama na tzv. balkanskoj ruti, ali zapravo odražavaju tihu želju Beča da neka od tih država umjesto nje preuzme obvezu potpunog zatvaranja granice za migrante, ocjenjuju u srijedu slovenski mediji.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u utorak je u Spielfeldu na granici sa Slovenijom najavila uvođenje dnevnih kvota za maksimalni prihvat izbjeglica, a ministar unutarnjih poslova Doskozil strogu kontrolu prelazaka potencijalnih migranata na 12 južnih graničnih prijalaza, te korištenje dronova i dubinske kontrole teritorija uz granicu kako bi se ilegalne migracije spriječile.

No, austrijska strana još nije navela kad će se nove stroge mjere u cijelosti početi provoditi niti maksimalnu kvotu za prijem migranata iz Slovenije. Dio slovenskih medija to tumači kao “tiho očekivanje” Beča da će potpuno zatvaranje svoje granice za migrante preuzeti netko drugi na balkanskoj ruti prema sjeveru. “Austrija potajno želi da ručnu kočnicu za migrante umjesto nje povuče netko drugi”, piše u komentaru mariborski “Večer”. O recipročnim mjerama za migrante koje će zbog austrijske najave uvesti na svojoj južnoj granici s Hrvatskom u srijedu ujutro raspravlja Vijeće za nacionalnu sigurnost koje vodi premijer Miro Cerar, a popodne će o tome odlučivati vlada.

Odluka Austrije o dodatnim kontrolama graničnih prijelaza prema Sloveniji, Italiji i Mađarskoj mogla bi biti uvod u stvarnu suspenziju šengenskog režima te izazvati velike ekonomske štete. Ona označava i prestanak politike “gostoljubivosti” prema izbjeglicama u ozračju u kojemu su izbjeglice zbog skorašnjih izbora u Austriji postali velika tema, navodi ljubljanski “Dnevnik”. Mariborski “Večer” koji o odnosima s Austrijom u svjetlu izbjegličke krize piše najdetaljnije, navodi kako ima informacije da će Makedonija krajem ovog tjedna prva u cijelosti za migrante zatvoriti svoju granicu prema Grčkoj. Pri tome se mariborski list poziva na “neslužbene, ali sigurne” izvore u slovenskoj vladi, ne iznoseći detalje.

S druge strane, dio slovenskih medija upozorava da zamisao slovenskog premijera Mire Cerara o drugoj crti obrane Europe od migranata na makedonsko-grčkoj granici nema potporu njemačke kancelarke Angele Merkel iako su je podržale članice Višegradske skupine i zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti. Mediji prenose da je Merkel u utorak odbacila prijedlog o zatvaranju balkanskog koridora koji migrante vodi prema Njemačkoj. Prema tom prijedlogu Višegradske skupine Europa bi pomogla u kontroli svojih granica Bugarskoj i Makedoniji, no Merkel je ponovo naglasila važnost kontrole vanjskih granica EU-a.

Kako navode slovenski mediji, to je važno stajalište njemačke kancelarke pred summit EU-a na kojemu će i migracijska kriza biti važna tema jer bi se u suprotnom Grčka mogla suočiti s drastičnim povećanjem brojem izbjeglica i praktično bi bila “isključena” iz Schengenskog prostora.

You may also like

0 comments