Austrija zabranila nacističke simbole na registarskim pločicama

Austrijske vlasti krenule su u obračun s personaliziranim registarskim pločicama na kojima se nalaze skrivene šifre i neonacistički simboli, piše BBC u četvrtak. Kombinacije slova poput HJ ili NS, koje znače Hitler Youth (Hitlerova mladež) ili nacionalsocijalizam, već dugo su zabranjene na pločicama koje vozači mogu sami izabrati.

No, vlasti su sada objavile listu s više od 30 šifri kojima nije mjesto na registarskim pločicama. Među njima je kombinacija brojeva 88, simbol za “Heil Hitler” ili IS odnosno ISIS, kratica za Islamsku državu. “Pločice s očitim nacističkim simbolima zabranjene su još od 1989. kada je počela prodaja personaliziranih pločica. No, uočili smo da su radikalni desničari otad počeli koristiti skrivene šifre, umjesto očitih simbola”, rekla je glasnogovornica austrijskog ministarstva prometa.

Među zabranjenim skraćenicama su i FG, koja znači “Fuehrer’s Geburtstag” ili “vođin rođendan”, kao i WP, skraćenica za “white power” (bjelačka moć). Zabranom ranije nisu bile obuhvaćene kombinacije brojeva, ali odsada se više neće moći koristiti 18, šifra za “Adolf Hitler” prema rednom broju slova A i H u abecedi. Nova lista sastavljena je u suradnji s Odborom Mauthausen, udrugom bivših zatočenika nacističkih logora.

Više od pola milijuna Austrijanaca ima personalizirane registarske pločice, objavila je javna televizija ORF. Sličnu mjeru ranije je uvela Njemačka čiji zakon kaže da pločice ne smiju vrijeđati javni moral i gdje svaka savezna država ima svoju “crnu listu”. Ipak, pokušaji da se donese rješenje na saveznoj razini, poput Austrije, dosad nisu urodili plodom.

You may also like