Austrija strahuje zbog zatvaranja Njemačke granice

U Austriji raste bojazan da bi Njemačka uskoro mogla zaustaviti vlakove s izbjeglicama koje svakodnevno stižu u tu zemlju iz Austrije, javlja u utorak bečki dnevnik Die Presse.

“Pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel raste i ona taj pritisak prenosi dalje na Austriju”, piše Die Presse navodeći kako su Angela Merkel i njezin austrijski kolega Werner Faymann tijekom vikenda u nekoliko navrata razgovarali o daljnjem postupku prema izbjeglicama s obzirom na to da je krajem prošlog tjedna istekao dogovor o propuštanju izvanrednih vlakova preko austrijsko-njemačke granice. “Zaustavljanje izvanrednih vlakova, kako tvrdi Faymann, zasad se više ne smatra opcijom. No pitanje je vremena kada će Njemačka upaliti crveno svjetlo ili barem smanjiti broj vlakova koje propušta u zemlju”, piše Die Presse navodeći kako se o pitanju protoka izbjeglica “vode intenzivni razgovori” na relaciji Beč-Berlin.

Kako nadalje navodi ovaj dnevnik, Merkel je od Faymanna zatražila da se izbjeglice više ne dopremaju autobusima do austrijsko-njemačke granice s obzirom na to da je kod prijevoza vlakovima moguća bolja kontrola. No, kako špekulira Die Presse, Austrija se očito priprema na moguće zatvaranje njemačko-austrijske granice za izbjegličke vlakove. Prema informacijama kojima raspolaže list, austrijski državni koordinator za izbjeglice Christian Konrad već unajmljuje nova skladišta za prinudni smještaj novopridošlih izbjeglica. Prema informacijama lista, i Slovenija u blizini Šentilja, na austrijsko-slovenskoj granici, gradi tranzitni centar za 8.000 izbjeglica.

Austrija će možda morati upotrijebiti silu kako bi ublažila pritisak migranata ako ih Njemačka više neće propuštati preko zajedničke granice, ali će nastaviti usko surađivati s Berlinom kako bi ubrzala protok ljudi, priopćila je vlada u Beču. Njemačka je ponovo uvela granične kontrole i obustavila željeznički promet iz Austrije kako bi usporila priljev migranata koji u tisućama svakodnevno pristižu u tu zemlju. Austrija, s druge strane, migrantima većinom dopušta da s mađarske granice nesmetano uđu na njezin teritorij i onda ih šalje prema Njemačkoj.

Na upit novinara što bi se dogodilo da Njemačka “potpuno zatvori granice”, ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner je kazala da bi “u Austriji došlo do masovnog gomilanja (migranata), zbog čega je nužan hitni odgovor Europe”. “Inače će nam preostati samo dvije mogućnosti – ili ćemo nastaviti kao dosad ili će se na granicama uvesti stroga kontrola. No u tom slučaju moramo pretpostaviti da će doći do uporabe sile, da će sila biti neophodna”, kazala je ministrica. Njemačka, najveće gospodarstvo Europske unije, kamo se slijeva većina migranata i koja očekuje 800.000 tražitelja azila do kraja godine, u utorak je upozorila da postoje granice u broju migranata koje može primiti.

You may also like

0 comments