Austrija spremna zaštititi granice

Austrija se priprema poduzeti mjere na južnim granicama ako imigracijski dogovor unutar njemačke koalicije stupi na snagu, objavila je u utorak austrijska vlada.
To je odgovor na dogovor sklopljen u ponedjeljak navečer između Kršćanskih demokrata njemačke kancelarke Angele Merkel i bavarske Kršćansko-socijalne unije, kojim se rješavao sukob oko migrantske politike koji je prijetio padom vlade.

“Ako taj dogovor postane pozicija njemačke vlade, bit ćemo potaknuti poduzeti akcije da spriječimo negativne posljedice za Austriju i njezin narod”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u zajedničkoj izjavi s dvojicom ekstremno desnih članova vlade pozivajući Berlin da razjasni svoje stajalište.

U skladu s tim dogovorom migranti i izbjeglice koji su već podnijeli zahtjev za azilom u nekoj od zemalja Europske unije bili bi smješteni u tranzitnim centrima na njemačkoj granici dok Berlin pregovara o bilateralnim sporazumima za njihov povratak.

Tranzitni centri bi bili smješteni uz njemačko-austrijsku granicu, ne bi pravno funkcionirali kao njemačko tlo i iz njih bi izbjeglice bile vraćane u zemlju u kojoj su registrirane. To je bio i glavni zahtjev Horsta Seehofera, koji je uvođenjem tranzitnih centara i ispunjen. Dogovorom je predviđen i sporazum s Austrijom o primitku izbjeglica koji su registrirani u toj zemlji.

Njemački ministar unutarnjih poslova Seehofer, koji je tražio strože mjere za ilegalnu imigraciju, dogovor smatra pobjedom. Nije, međutim, jasno kakav će učinak dogovor imati jer u mnogim slučajevima bilateralni dogovori za povratak izbjeglica već postoje i provode se. Kurz, vicekancelar Heinz-Christian Strache i ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl rekli su u zajedničkom priopćenju da se “austrijska vlada posebno priprema poduzeti mjere za zaštitu naših južnih granica” premda to nisu objasnili.

Austrijski južni susjedi su Slovenija i Italija. Konzervativci premijera Kurza osvojili su prošle godine pobjedu na parlamentarnim izborima upravo zbog oštrog stajališta prema imigraciji, zauzevši se za to da se spriječi bilo kakvo ponavljanje migrantske krize iz 2015-2016. tijekom koje je za više od 1 posto porastao broj stanovnika zahvaljujući tražiteljima azila, a više od milijun izbjeglica prošlo je zemljom na putu za Njemačku.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski i austrijski predsjednici Borut Pahor i Alexander van der Bellen održat će redoviti godišnji trilateralni sastanak u četvrtak u slovenskim Goriškim Brdima, priopćeno je u utorak s Pantovčaka. Kako je prošli tjedan objavio ured Boruta Pahora, domaćina sastanka, glavna tema bit će budućnost Europske unije.

Predsjednici će razgovarati i o prioritetima austrijskoga predsjedanja Vijećem EU-a te o drugim aktualnim temama. Posebnu će pažnju posvetiti jačanju prijateljskih odnosa među susjednim državama, kao i stanju u jugoistočnoj Europi. Troje predsjednika razgovarat će i o europskoj perspektivi država zapadnog Balkana te o migracijama.

Jedna od tema bit će i obilježavanje 100. obljetnice kraja Prvog svjetskog rata. Navečer će svo troje u Ljubljani nazočiti svečanom koncertu Europskog orkestra mladih Štajerske u prigodi preuzimanja predsjedanja Republike Austrije Vijećem Europske unije.

You may also like

0 comments