Austrija pozvala EU da pošalje vojsku u Grčku

Europska unija bi trebala poslati skupinu vojnika i civila koji će pomoći grčkoj graničnoj policiji jer je europska agencija Frontex “prespora”, rekao je u ponedjeljak austrijski ministar obrane. Njegov glasnogovornik je poslije rekao da ministar Hans Peter Doskozil predlaže “prijelaznu misiju” koja će registrirati migrante u Grčkoj ili će ih vraćati u matičnu zemlju sve dok Frontex ne bude potpuno spreman za provedbu novog dogovora između EU-a i Turske koji bi trebao zaustaviti priljev migranata u Europu.

“Frontex je dosad bio odgovoran za zaštitu (vanjskih) granica EU-a, ali je prespor zbog svog načina rada”, rekao je Doskozil na tiskovnoj konferenciji u prigodi dvodnevnog posjeta susjednoj Sloveniji. “Zato predlažemo … da se pronađu zajednička rješenja kroz suradnju s ministarstvima vanjskih i unutarnjih poslova”, dodao je, bez drugih potankosti.

EU je predložio snage s oko 4000 ljudi pod nadzorom Frontexa koje će obuhvatiti sudce, prevoditelje i graničare kako bi se Grčkoj pomoglo u rješavanju tisuća zahtjeva za azil. Grčka je primila oko 43.000 izbjeglica i migranata koji su u ponedjeljak i dalje pristizali unatoč dogovoru EU-a i Turske koji bi trebao zaustaviti ilegalni priljev migranata u Europu. Po tom dogovoru Ankara će primiti natrag sve migrante i izbjeglice, uključujući Sirijce koji morem ilegalno ulaze u Grčku. EU će zauzvrat izravno iz Turske primiti tisuće sirijskih izbjeglica i načiniti financijske i političke ustupke Ankari.

Pojašnjavajući Doskozilove izjave o posebnim snagama, ministrov glasnogovornik je rekao: “To bi trebala biti … vojna misija EU-a za brzu provedbu odluka (Europskog) vijeća”. “Frontex mora zaposliti 4000 ljudi. Možemo pretpostaviti da će trebati vremena dok Frontex ne bude imao toliko ljudi”, dodao je. Doskozil je kazao da će se o prijedlogu razgovarati na susretu ministara obrane srednje Europe koji se idućeg tjedna održava u Beču.

You may also like