Austrija počinije kontrolirati granicu sa Italijom

Talijanski premijer Matteo Renzi osudio je u srijedu planove Austrije da zaustavi migrantski val jačanjem pograničnih kontrola na alpskom prijelazu Brenner između Italije i Austrije.

Austrijski plan je “besramno protivan europskim pravilima, a također je protivan povijesti, kao što ide i protiv logike i protiv budućnosti”, navodi se u Renzijevoj izjavi postavljenoj na njegovoj internetskoj stranici.  Renzi je objavio brojke prema kojima broj migranata koji je stigao u Italiju preko Mediterana ove godine nije veći nego li u istom razdoblju 2014. i 2015., ustvrdivši da one pokazuju da je uzbuna oko migracije “pretjerana”.

Austrija planira krajem svibnja ili početkom lipnja početi sa strožim kontrolama na glavnom graničnom prijelazu s Italijom, jer očekuje da će tada stizati 500 migranata dnevno, objavio je u srijedu list Tiroler Tageszeitung.   Žičana ograda bit će podignuta u dužini do 400 metara na planinskom graničnom prijelazu Brenner kako bi se migranti usmjeravali na kontrolne točke, piše taj regionalni list pozivajući se na policijske izvore.

Kamioni i automobili morat će usporiti na 30 kilometara na sat i bit će pregledani, što će otežati promet na jednom od glavnih pravaca za prijevoz tereta. Zaustavljat će se i vlakovi koji preko Brennera ulaze iz Italije u Austriju, prenosi list.

Austrija planira krajem svibnja ili početkom lipnja početi sa strožim kontrolama na glavnom graničnom prijelazu s Italijom, jer očekuje da će tada stizati 500 migranata dnevno, objavio je u srijedu list Tiroler Tageszeitung. Žičana ograda bit će podignuta u dužini do 400 metara na planinskom graničnom prijelazu Brenner kako bi se migranti usmjeravali na kontrolne točke, piše taj regionalni list pozivajući se na policijske izvore.

Kamioni i automobili morat će usporiti na 30 kilometara na sat i bit će pregledani, što će otežati promet na jednom od glavnih pravaca za prijevoz tereta. Zaustavljat će se i vlakovi koji preko Brennera ulaze iz Italije u Austriju, prenosi list.

Švedska je u srijedu procijenila da će ove godine morati primiti oko dva do tri puta manje tražitelja azila, s obzirom na to da im je zatvaranje granica zemalja na tzv. balkanskoj ruti onemogućilo pristup sjevernoj Europi.

Nakon 163.000 podnesenih zahtjeva za azilom 2015., ured za migracije ih u 2016. očekuje oko 60.000. U ovom se trenutku očekuje između 40.000 i 100.000 zahtjeva za azilom, a u veljači se procjenjivalo da će ih biti između 70.000 i 140.000. “Ono što danas tražiteljima azila otežava dolazak u Europu potpuno je zatvorena zapadna balkanska ruta i novi sporazum između EU-a i Turske”, rekao je direktor ureda za migracije Mikael Ribbenvik.

I Švedska je poduzela mjere kojima je zaustavljen povijesni priljev izbjeglica. Od 4. siječnja uvela je sustavne kontrole identiteta putnika koji u Švedsku stižu iz Danske autobusima, vlakovima i trajektima. Još u listopadu Švedska je primala oko 10.000 zahtjeva za azilom tjedno, a taj je broj sada pao na 500.

You may also like

0 comments