Austrija nudi nagodbu Bavarskoj vezano uz Hypo

Austrija je njemačkoj saveznoj zemlji Bavarskoj ponudila najmanje 1,23 milijarde eura u sklopu nagodbe kojom bi se riješili sudski sporovi povezani s ‘lošom’ bankom ugašenog Hypo Alpe Adria Banka.

Nagodba bi dokončala višegodišnje trzavice među susjedima koje datiraju još iz vremena BayernLB-ove kupovine Hypo Alpe Adrije 2007. godine. Dvije godine kasnije austrijske vlasti nacionalizirale su Hypo kako bi ga spasile od propasti, podsjeća Reuters.

Dogovor bi omogućio njemačkoj regionalnoj banci da podvuče crtu pod niz zlosretnih ulaganja zbog kojih su bili prisiljeni uzeti 10 milijardi eura hitnih kredita u razdoblju financijske krize. “To je korak na putu prema nagodbi”, kazao je novinarima u utorak nakon sjednice vlade austrijski kancelar Werner Fayman, dodajući da bi sporazum mogao biti postignut do rujna. Spomenuti iznos od 1,23 milijarde eura predstavlja 45 posto bavarskih potraživanja a austrijski vicekancelar Reinhold Mitterlehner kazao je da bi Beč mogao pridodati i 45 posto prihoda koje bi Heta mogla ostvariti u budućnosti.

Heta je osnovana kako bi preuzela i pokušala prodati imovinu ugašenog Hypoa. Bavarski ministar financija Markus Soeder poručio je pak u utorak kako se nadaju da će nagodba biti zaključena do listopada. Čak i da je Bavarska dobila sve sporove vezane za Hetu, vjerojatno ne bi dobila više od 1,23 milijarde eura koliko sada nudi Austrija, dodao je Soeder. Bavarska ukupno potražuje 2,4 milijarde eura temeljem BayernLB-ove akvizicije Hypoa, podsjeća bavarski ministar.

Nakon što je Austrija nacionalizirala Hypo, iz BayernLB-a su poručili da je novac preostao u Hypou kredit koji treba vratiti. Austrija je pak tvrdila da ga treba smatrati dioničkim kapitalom namijenjenim apsorpciji gubitaka. Sporazum Austrije i Bavarske mogao bi utrti put pregovorima i s drugim zajmodavcima značajno izloženim Heti, poput Pfandbriefbanka, FMS Wertmanagementa, Munich Rea i Duesseldorfer Hypothekenbanka, napominje Reuters.

Austrijski financijski regulator FMA preuzeo je u ožujku kntrolu nad Hetom, zamrznuvši više od 11 milijardi eura obveza prema novim propisima Europske unije koji zahtijevaju od kreditora da preuzmu od poreznih obveznika dio tereta sanacije banaka.

You may also like