Austrija i Njemačka pozvale na zbijanje redova članica EU-a

Države članice Europske unije moraju zbiti redove kako bi se suočile s novim pritiscima američke administracije i Rusije, rekli su u ponedjeljak u Beču austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel. 

“Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta”, istaknuo je glasnogovornik nakon susreta s Kernom, također socijaldemokratom.

Bila bi greška kad bi europske države tražile pojedinačne odgovore na trenutne izazove umjesto europskih rješenja, upozorio je ministar.

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je pokušao oslabiti EU, a slični pokušaji se mogu vidjeti i “u našem istočnom susjedstvu”, rekao je Kern u neizravnoj referenci na Rusiju.  Pozvao je na razdoblje “zbijanja redova” unutar europskog saveza.

Kern i Gabriel su naglasili i da se EU treba više usredotočiti na najranjivije članove društva, te na postizanju blagostanja za sve.

Teško stanje niže i nestajanje srednje klase u posljednjim su mjesecima ponovno u fokusu političara diljem zapadnih država, nakon što su populisti prošle godine pobijedili na glasovanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Njemačka novi parlament bira u rujnu, a Austrija godinu kasnije.

(Agencije)

You may also like

0 comments