Australski privatni kamp je nelegalan

Vrhovni sud Papue Nove Gvineje ocijenio je u utorak “ilegalnim i protuustavnim” australski smještaj azilanata u zatočenički kamp otvoren na otoku Manus, u Papui Novoj Gvineji.

Australija dobiva kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog svoje iznimno krute politike spram azilanata. Njezina mornarica odbija sustavno brodove s ilegalcima koji pokušavaju doći do obale. One koji u tome ipak uspiju smještaju u zatočeničke kampove izvan Australije, posebice na Manusu, dok se ne ispita njihov zahtjev za azilom. I kad se njihov zahtjev za azilom ocijeni legitimnim, Canberra im ne dopušta da se nastane u Australiji.

Nekadašnji čelnik papuanske oporbe Belden Namah pred sudom je napao sporazum između Australije i Papue kojim se dopušta smještaj migranata na Manusu. U odluci na 34 stranice, papuanski Vrhovni sud ocijenio je držanje azilanata na Manusu “suprotnim njihovu ustavnom pravu na slobodu”. Sud naređuje australskoj i papuanskoj vladi da “poduzmu sve potrebne mjere kako bi se prekinuo i spriječio” taj pritvor. Oko 850 osoba trenutno je zatočeno u tom kampu kojim upravlja australska privatna tvrtka.

You may also like

0 comments