Australske prijetnje dolaze iz inozemstva

Australska policija ustvrdila je da prijeteći telefonski pozivi zbog kojih se danima zatvaraju škole potječu iz inozemstva te da nema dokaza da predstavljaju realnu opasnost, priopćila je policija u utorak.

Mnoge su škole u Sydneyu i Brisbaneu evakuirane i u utorak ujutro nakon telefonskih prjetnji, priopćile su vlasti, u zadnjem u nizu incidenata za koje je australska policija ustvrdila da su lažne prijetnje. “Svaka škola poduzima mjere iz opreza kako bi sačuvala sigurnost svojih učenika, i pazila da ni jednog svojeg učenika ne izloži opasnosti”, izjavili su iz pokrajinskog ministarstva za obrazovanje, nakon što je nekoliko škola u Sydneyu primilo telefonske prijetnje.

Škole u Melbourneu i Sydneyu evakuirane su nakon prijetnji o postavljenim bombama u petak, prvog dana početka nastave u mnogim dijelovima zemlje. U Sydneyu je u ponedjeljak također zatvoreno nekoliko visokih škola. Policija New South Walesa zove to “obrascem lažnih prijetnji”. “Nema dokaza za bilo što drugo osim prijevare smišljene da prouzroči nelagodu i poremeti red”, ustvrdila je policija. “Prijetnje su iz inozemstva i nema uvjerljivih dokaza da bi mogle biti ovdje ostvarene… svrha i točan izvor ovih prijetnji zasad su nepoznati”, rekla je policija.

Učenici su evakuirani u utorak i iz škola u Brisbaneu, glavnome gradu države Queensland na sjeveroistoku Australije, nakon primljenih prijetnji. Queenslandska premijerka Anna Palaszczuk rekla je novinarima da je svjesna prijetnji i da je policija problem shvatila iznimno ozbiljno.

You may also like

0 comments