Australija povećava proizvodnju oružja

Australija će u idućih deset godina postati jedan od 10 vodećih izvoznika oružja u svijetu prema ambicioznom planu koji je vlada predstavila u ponedjeljak.

“Nismo dovoljno razvijali našu vojnu industriju”, kazao je u Sydneyu premijer Malcolm Turnbull.

Cilj je nove izvozne strategije vojne industrije izjednačiti Australiju s velikim izvoznicima poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Središnji je dio strategije 3,8 milijardi australskih dolara (tri milijarde američkih dolara) vrijedan kompleks koji će po navodima vlade otvoriti tisuće radnih mjesta za domaće prozivođače radi prodaje opreme u inozemstvu.

Trenutno Australija godišnje izvozi 1,5 do 2,5 milijardi australskih dolara vojne opreme, uključujući sofisticirane tehnološke proizvode poput elektroničkih uređaja, sustava nadzora i softvera za vojne namjene.

Trenutno zemlja zauzima 20. mjesto na ljestvici globalnih izvoznika oružja. Daleko je najveći izvoznik SAD, s trećinskim udjelom u globalnoj prodaji oružja. Slijede Rusija, Francuska i Njemačka.

Vladina strategija identificirala je niz “prioritetnih tržišta”, uključujući one na Bliskom istoku, u indopacifičkoj regiji, u Europi i u Sjevernoj Americi, a na popisu je i Velika Britanija.

Senator Stranke zelenih Nick McKim kritizirao je vladin plan, smatrajući ga “gnjusnim”. “Oni hoće da Australija postane masovni izvoznik nasilja, masovni izvoznik smrti, masovni izvoznik ljudske patnje”, naglasio je McKim.

You may also like